/Files/Images/Slik bekjemper du maur.jpg

Slik bekjemper du maur

Sukkermaur bor som oftest ute i skogen, men også i plenen, under steinheller og langs blomsterbed. Om vinteren ligger de i dvale, men når det begynner å bli varmt i været våkner de til liv. Og da er de sultne. De legger i vei for å finne mat. Vi har samlet råd fra Norges fremste ekspert på maur og maurskader, Kenneth Ervik. Som skadesjef i Nokas Skadedyrkontroll, 18 års erfaring og forfatter av boken "Effektiv bekjempelse av maur" vet han hvilke tiltak som gir et ønsket resultat.

Hvilken maurtype skal bekjempes?

Ved bekjempelse av maur, må man skille mellom stokkmaur og "alle andre" maurarter. Er det stokkmaur som er problemet kan denne arten være vanskelig å bekjempe selv for erfarne skadedyrteknikere, så anbefaler da profesjonell hjelp. I tilfeller hvor man får besøk av stokkmaur handler det om å kartlegge hovedtua og eliminere dronningen. Ofte er det vanskelig å finne hovedtua.

 

Er det allikevel ønskelig å gjøre bekjempelse av stokkmaur selv, beskrives bekjempelsesmetodikken under. I praksis handler det om å gjøre de samme grepene, slik du ville gjort for andre maurtyper.

 

Det er verdt å vite at stokkmauren jobber aktivt for å lage nye reder i huset ditt, gjerne i vegger. Hvert eneste rede som lages er et alvorlig angrep på din bolig. Det er anbefalt å ta raske grep dersom du har fått besøk av stokkmaur.

 

Bekjempelse av små maur

 

Ved bekjempelse av mindre maurarter (sort jordmaur, sauemaur, brun jordmaur, etc) så bekjempes dette best med forgiftet åte inne i kombinasjon med sprøyting ute. Innvendig legges ut forgiftet åte med Imidakloprid som aktivt stoff. Dette aktive stoffet finner man i Kvitt Q superkonsentrat. Åten legges ut strategisk der det observeres maur, der det er stier av maur eller der maur kommer ut (for eksempel fra en list). Husk at før utlegg av åte må alternative næringskilder fjernes og det må gjøres grundig rent (hvorfor skal maurene spise åten om det har masse andre matkilder?) Etter kort tid vil man se maurene starter å spise av åten, ofte samler det seg flere maur rundt åtepunktet. Om man ønsker kontroll på hver åtepunkt, anbefales bruk av MakeSafe åtemerker. I noen tilfeller vil man se at mauraktiviteten øker den første tiden, ikke minsker. Det er bare bra, husk at maur er sosiale insekter og deler mat med andre i kolonien. Jo flere som spiser av åten, jo bedre blir bekjempelsen.

I kombinasjon med utlegg av åte inne, skal det sprøytes et sperrebelte ute for å bekjempe maur mest effektivt. Da skal det sprøytes nederst langs grunnmur (husk fjerne løv), opp under kledning og på utearealer hvor maur ferdes og finner næring. Til å sprøyte utvendig kan Kvitt utvanning eller Maurpulver benyttes. Husk at maur sin hoved næringskilde ikke er hva de finner på kjøkkenet inne, men ute. Så maur etablert i boligen, må ut for å finne næring. Og derfor sprøytes det godt rundt bygningen, så maur som går ut og inn, går over giftsperrebelte som er sprøytet ut. I kombinasjon med forgiftet åte, vil maurkolonien etablert i bygningen dø ut over tid.

 

Forebyggelse er viktig for å bekjempe maur

 

Utlegg av forgiftet åte opphører når synlig aktivitet av maur forsvinner. Sprøyting utvendig gjentas etter ca. 2 måneder. Husk at om man ikke identifiserer og utbedrer årsaken til maurproblemet så må man gjøre jevnlige forebyggende tiltak så maurene ikke kommer tilbake. Maurproblemer i Isopor? Les mer her. 

 

Bekjempelse av stokkmaur krever store mengder åte

 

Ved bekjempelse av stokkmaur benytter skadedyrselskaper en åte som ikke kan benyttes av private. Den profesjonelle åten er mer effektiv, men det er mulig å lykkes med bekjempelse av stokkmaur med bruk av Imidakloprid. Dette aktive stoffet finner man i Kvitt Q Superkonsentrat. Men det må benyttes større mengder med åte, estimert ca. 30-40 gram. Det betyr 8-10 tuber med Kvitt Q Superkonsentrat. Åten legges ut innvendig der det er synlig aktivitet av maur, der det er stier eller maur kommer ut. Om maurene har vinger (kjønnsindivider), vil de ikke spise og åte vil ikke fungere!

Samtidig må maurenes vei inn i bygningen lokaliseres. Stokkmaur har ALLTID en vei inn og ut av en bygning. Ikke alltid så lett å finne, men er helt nødvendig for å lykkes med bekjempelse av stokkmaur. Når inngangen er lokalisert, kan det legges ut forgiftet åte i og rundt inngangen. Er det synlige stier med mye aktivitet kan det også utplasseres noe åte på stien. Alt av åte rundt inngangen vil stokkmaurene forvare og de vil spise dette. Følg med åten og sørg for at det aldri går tom for åte ved inngangen. Forsett å legg ut åte til aktiviteten opphører og ytterligere 14 dager til. Etter dette sprøytes det med insektmidler rundt grunnmur, opp under kledning og på ute arealer hvor maur normalt ferdes og finner næring.

For ytterligere med råd og veiledning om bekjempelse se håndboken Effektiv bekjempelse av maur.

 

Skadedyrbutikken.no gir deg det største utvalget på nett innen gjør det selv skadedyrbekjempelse! Du kan også ta kontakt direkte med oss for å komme i samtale med en fagperson som garantert har erfaring med nettopp ditt problem. Hos Skadedyrbutikken.no får du alltid gratis support og hjelp til selvhjelp av autoriserte skadedyrteknikere som svarer telefonen når du ringer (servicetelefon alle hverdager fra kl. 09.00 - 14.00). Vi er alltid tilgjengelig via vår chat ordning.

 

Vi trenger kun enkle stikkord for å veilede deg frem til de rette produktene for å bekjempe maur.

 

Vi har satt oss ærgjerrige mål; vi skal ha fornøyde kunder! Vi lever av fornøyde kunder som anbefaler oss til andre. Det er derfor meget viktig for oss å få tilbakemeldinger, både på godt og vondt. Basert på dine tilbakemeldinger, endrer vi hele tiden måten å drive nettbutikk på.

 

Vi er tlgjengelige for  profesjonelle skadedyrfirmaer, grossister, kjeder, butikker, nettbutikker, offentlige og privatpersoner.

Skadesjef, Kenneth Ervik 

Relaterte artikler