/Files/Images/skjeggkrevs.png

Har jeg skjeggkre eller sølvkre?

Forskjell på skjeggkre og sølvkre? Det er ganske klare forskjeller på fullvoksne sølvkre og skjeggkre. Problemet kan være å se forskjell på skjeggkre i nymfestadier opp mot sølvkre. Adferd og hvor de opptrer i bygningen kan også hjelpe deg til å se forskjell.

 

Hvordan ser du forskjellen på skjeggkre og sølvkre?                                                                  

Forskjeller Sølvkre Skjeggkre
Størrelse voksen: 7-12 mm 15-19 mm
Utseende nymfe: Tynn og lys i fargen Tynn og lys i fargen i senere stadie med mørke flekker
Nymfe, stadie 1-3   Tynn og lys (ikke utviklet skjell som gir fargeflekker)
Nymfe, stadie 4-7   Tynn og lys med noe noen sporadiske mørke flekker
Stadie 8-13   Mer utviklet, mer mørke flekker og fremtredende hår
Haletråder: Kortere enn halve kropslengden Like lang eller lengre enn kropslengden
Farge: Lysegrå/sølvglinsende Grå med mørkere spraglette flekker
Behåring: Lite (vanskelig å se) Fremtredende behåring, spesielt på fremre del
Klatring: Kan ikke klatre glatte loddrette flater Kan klatre på loddrette flater
Fuktighet: Sterkt tilknyttet fukt (75-97% RH) Ikke avhengig av fukt, nymfer noe mer avhegig (55-82% RH)
Temperatur: 22-32°C Trolig rundt 20-24 °C

 

 

Våre bestselgende produkter:

Sølvkre limfelle 5 stk

Permetrin

Skjeggkrefelle med tellemønster

Lokkemiddel 3 gram

Limrull

 

 

Bilde under et et godt eksempel på skjeggkre. Typisk er at haletrådene er like lange eller lengre enn lengden på kroppen. Det er også typisk at vinkelen på de ytre haletrådene er mer opp mot 90 grader ut fra den midtre haletråden. Husk at kombinasjoner av flere faktorer gir en sikker identifisering. For eksempel: Et sølvkre blir ikke over 12 mm. Er insektet da 15 mm, så er det skjeggkre. Kan insektet klatre loddrett? Sølvkre kan ikke klatre loddrett. Hvor observeres insektet? Skjeggkre kan vandre i tørre omgivelser som for eksempel stue (normalt 20-40% luftfuktighet). Sølvkre trives best i fuktige omgivelser, for eksempel på et bad.

For å fange og identifisere nattaktive og  lyssky insekter bør det utplasseres insektfeller. For bredt utvalg av feller og lokkemiddel, TRYKK HER!

 

Skjeggkre egg

Eggene kan plasseres enkeltvis eller i grupper. Normalt vil det legges rundt 10 egg av gangen. Hvert egg er ovalt med en glatt overflate, de er lyst kremfarget til gulbrune, 1,15 mm lange og 0,83 mm brede.
Hunnene presser eggleggingsrøret inn i kriker og kroker, slik at eggene ligger skjult og beskyttet på steder med gunstige forhold for overlevelse og utvikling. I kulturer tilbys skjeggkre og andre børstehalearter bomull som eggleggings substrat. Ved romtemperatur, 20-22 °C, bruker egget rundt 2 måneder på å klekke. Se bilder av egg under:

 

Skjeggkre nymfer
Ut av egget kommer det første stadiet (ca. 2,9 mm). Det skiller seg fra de andre stadiene ved å være lyse, halvgjennomsiktige og nesten hårløse, og ved at de har kortere haletråder og antenner. De har også et klekkeorgan i form av en liten kant i pannen som de bruker til åpne egget. Ved romtemperatur tilbringes kun
få dager i dette stadiet. Førstestadiet beskrives som tregt og passivt, og det er i stand til å skifte hud uten å spise. Førstestadiet er trolig lite aktivt siden det har med seg tilstrekkelig næring fra egget og blir derfor sjelden observert.
Se bilde av første nymfestadiet under:

 

Har jeg skjeggkre eller sølvkre?

Sølvkre er ofte tilknyttet fukt og derfor en indikasjon på fuktproblemer. Som regel i begrenset omfang med mindre det har vært et stort antall individer, hvilket da har indikert et tilsvarende større fukt- og råteproblem. Skjeggkre skiller seg markant ut fra sølvkre ved at de i vesentlig større grad opptrer i tørre områder, gjerne i stue, gang, vindfang, soverom og trapper. Og de klatrer på vegger. Sølvkre kan ikke klatre på vegger. Selv om aktivitet av skjeggkre ikke medfører skade i vanlige bolighus innebærer forekomsten av disse insektene  innendørs en klar psykisk belastning for beboerne, av flere årsaker. Skjeggkre er større enn sølvkre, nesten dobbelt så stor og med vesentlig lengre haletråder så virker dem enda større. De kan i motsetning til sølvkre klatre, og kan observeres i hele boligen, feks på kjøkkenbenken, i sengen, med mer.

 

Fremtredende hårvekst på skjeggkre til høyre.

Sølvkre kan man lettere håndtere fordi det er ofte få individer, og de er direkte knyttet til en lokal fuktkilde. Det er vesentlig verre å håndtere skjeggkre fordi de har et mer diffust skadebilde. En grunnleggende forståelse for bygningsfysikk og god kunnskap om bygningsbiologi er derfor avgjørende for å kunne løse problemene, ikke minst hindre spredning til tilstøtende enheter der dette er aktuelt. Sølvkre finner man ofte i forbindelse på bad og vaskerom, kritiske rom i forhold til fukt og høy luftfuktighet. Samt tilstøtende rom. De kan også forekomme i fuktige kjellere. Skjeggkre opptrer der man ikke ser noen tegn til fuktproblem. Sølvkre er funnet over hele Norge og den arten har vært her i lang tid. Utbredelsen av skjeggkre er ennå uavklart, men rapporteres fra Alta til Kristiansand og i sterk økende grad. Første registrert funn av skjeggkre i Sverige skjedde i 1994 og nå er den også kommet for fullt til Norge.

For bredt utvalg av produkter til identifisering, kartlegging, bekjempelse og etterkontroll av skjeggkre. TRYKK HER!

 

Hvorfor får du skjeggkre eller sølvkre i huset?

Det er flere grunner til at skjeggkre og sølvkre kan dukke opp innendørs:
  • Fuktighet
  • Matkilder
  • Skjulesteder
  • Temperatur

Sølvkre må ha fuktige omgivelser for å overleve, mens skjeggkre ikke trenger fuktighet og klarer leve i tørre omgivelser. Fuktige omgivelser er typisk bad, vaskerom, kjøkken og kjeller. Matkildene er typisk organiske materialer som stivelse, sukker, cellulose og proteiner. Det inkluderer matrester, papir, tapet, lim, bøker og døde insekter.

Skjulesteder hvor skjeggkre og sølvkre trives er bak lister, under gulvbelegg, hulrom i vegger og typiske steder hvor det er mørkt. Skjeggkre og sølvkre er nemlig lyssky.

 

Forebygging av skjeggkre og Sølvkre.

 

  • Reduser fuktigheten
  • Rydd opp i matkilder
  • Tett sprekker og hull
  • Bruk av insektmidler

Når du forebygger mot skjeggkre og sølvkre skal du redusere fuktighetsnivået, da spesielt for sølvkre. Da kan du bruke avfuktere eller sette opp varmen i gulvet på bad/vaskerom.

Gjør storrengjøring ofte for å fjerne matkilder til skjeggkre og sølvkre. Reduser antall potensielle gjemmesteder ved å tette sprekker og hull i vegger, lister osv. Ved å gjøre disse tiltakene forebygger du mot skjeggkre og sølvkre.

 

Trenger du hjelp?

 

Kontakt oss på telefon (40 60 11 11), chat eller e-post (post@skadedyrbutikken.no) så hjelper vi deg med råd og veiledning til en effektiv bekjempelse.





 

Relaterte artikler