Samme dags forsendelse Norsk butikk Fri frakt over 1000,- Gratis eksperthjelp
1000 kr igjen til gratis frakt
/Files/Images/hvor-stor-blir-en-jordrotte-fakta-om-jordrotter_1.jpg

Hvor stor blir en jordrotte? – Fakta om jordrotter

Jordrotter kan forårsake skader på flere millioner kroner dersom den får løpe fritt, og grave fritt. Her kan du bli bedre kjent med jordrotten, og finne ut hvordan du kan kvitte deg med deg.
/Files/Images/hvor-stor-blir-en-jordrotte-fakta-om-jordrotter.jpg

Jordrotter er et skadedyr som graver tunneler under bakken. Disse tunnelene bidrar til
ødeleggelser av planter, plener og avlinger. Dersom problemet ikke blir tatt hånd om, kan resultatet føre til store økonomiske tap. 

I etterkant av bekjempelse må tunnelene ødelegges slik at jordrottene ikke invaderer på nytt. Skadedyrbutikken AS har et utvalg av feller og utstyr som kan være nødvendig når man skal bekjempe jordrotter.

Jordrotter

Vånd blir ofte kalt for jordrotter eller vannrotter, men det er ingen rotte. De er en del av
hamsterfamilien, og beskrives som gnagere som i hovedsak lever av planter, frø og gress.

Jordrotter hamstrer maten sin og tar den med ned i tunneler under bakken for å lagre den. Jordrottene får unger sent på våren og om sommeren. Hunnene går drektige i omtrent tre uker, og føder 4-8 unger i hvert kull. I løpet av vår- og sommerperioden kan jordrottene få mellom tre og fem kull med unger. 

Rett etter at fødselen er overstått, er hunnene klare til å pare seg igjen, noe som forklarer hvorfor antallet jordrotter øker drastisk på kort tid. Når ungene har nådd en alder på to måneder kan de selv reprodusere.

Jordrotter har flere fiender som de må passe seg for. Dette er blant annet huskatter, måker og rev.

De trives med å grave i fuktig jord, og bosetter seg noen ganger langs bekker, elver og i vannkanter. Jordrotter går også under navnet vannrotter fordi de er svært dyktige svømmere.

Er du plaget av rotter i hagen? Klikk deg inn her for å lese hvordan du blir kvitt dem!

Så stor er en jordrotte

Jordrotter har små ører som ikke er lett å se i pelsen, korte ben og kort snute. Fargen på pelsen deres kan variere, den kan være svart, lys grå eller mørk brun.

Voksne jordrotter kan veie inntil 200 gram. Kroppene deres er mellom 12 – 20 centimeter, i tillegg til halen på mellom 5 – 11 centimeter.

Hvor lever jordrottene?

Jordrotten lever utendørs, og helst der det finnes mat i umiddelbar nærhet. Disse gnagerne oppholder seg vanligvis under bakken, og lager utallige ganger der. Stort sett lager de bolene sine slik at de er knyttet til tunnelene deres under bakken.

De underjordiske gangene kan føre til skader på plener og røttene til planter. Det er mulig for jordrotter å komme seg inn i boliger og kjellere, men det er svært uvanlig.

Jordrotten lager særegne hull i bakken. Hullene er 5-8 centimeter i diameter, og er stort sett sirkulære på formen. Jordrottenes graving fører til at små jordhauger ligger ved siden av hullene. Ved å identifisere jordrottehullene kan tiltak iverksettes før skadene blir for store.

Jordrotter kan ødelegge planter, trær, plener, busker, fundamentet til bygninger og være en stor byrde innenfor landbruket. Slike skader kan fort føre til større økonomiske tap. 

For at man skal kunne beskytte avlinger og hager på best mulig måte, er det viktig å finne en løsning så fort man legger merke til at man har blitt angrepet av jordrotter.

Det finnes noen forhold som kan bidra til å forebygge angrep av jordrotter; Vær oppmerksom på at gresset ikke blir for langt, og sørg for at det ikke finnes planter i nærheten av bygninger.

Det bør unngås at fuglefrø faller ned på bakken. Jordrotten liker ikke klokkeliljer, hvitløk og gressløk. Plant disse for å unngå at de slår seg til ro i hagen din. Sett gjerdet ned i bakken. På denne måten kan ikke jordrotter grave seg inn i hagen din.

De går svært sjeldent inn i bygninger. Likevel er det lurt å tette alle hull og sprekker i
hus, og andre bygninger for å unngå at jordrotter kommer seg innendørs.

Er du plaget av rotter rundt huset? Klikk deg inn her for å lese mer om dem!

Skadedyret jordrotte

Jordrotter regnes som et skadedyr ettersom de graver hull og ødelegger for hager og landbruk. Man benytter forskjellige tiltak når man skal bekjempe gnagere. Dermed er det en fordel å vite hva slags type gnager man står ovenfor før man går i gang med behandling.

Jordrotten er mest aktiv i varme temperaturer, derfor er det oftest om sommeren at den slår seg til ro og lager underjordiske ganger i hager og blant avlinger. Når jordrotter graver tunneler i hagen, er det vanlig at overflaten blir ustabil, ujevn og at gresset får en gulaktig farge.  Dette gjør det vanskeligere å kunne vedlikeholde hagen på den måten som man ønsker.

De aller største problemene som involverer jordrotter finner man i tilknytning til landbruk, der det finnes dyrkingsjord. I disse tilfellene er det viktig å finne ut av hvor skadedyrene befinner seg for at ødeleggelsene kan minimeres. 

Det er lurt at flere mennesker går sammen for å bekjempe problemet, ettersom jordrottene kan ha spredt seg over til naboer.

Ved å opprettholde kort gress, kan man unngå at jordrotter gjemmer seg. Tunge
landbruksredskaper kan bryte ned tunnelene som har blitt laget under bakken, og gjøre nytte for at jordrotten ikke kan bo og oppholde seg der. 

Et annet råd er å slippe ut beitedyr, som for eksempel kuer som kan tråkke ned og ødelegge de underjordiske gangene.

Jordrotter kan være bærere av sykdommen harepest. Denne sykdommen kan spres til
mennesker, blant annet gjennom drikkevannet vårt. Det finnes kun få tilfeller i Norge der mennesker har fått harepest, men det kan forekomme.

Lurer du på hva musa spiser? Klikk deg inn her for å lese mer om den minste gnageren!

Har du jordrotte i hagen? 

Dersom du legger merke til at planter visner uten grunn eller at hagen er full av små
jordhauger, kan det hende at du har blitt angrepet av jordrotter. Man kan lett legge litt jord over de synlige hullene. 

Dersom hullene er aktive, vil jordrottene fort grave opp og åpne hullene igjen. I slike tilfeller er det lurt å sette i gang bekjempelse med en gang.

Jordrottens likheter med andre gnagere

Jordrotter har enkelte likheter som andre gnagere. Det kan derfor være vanskelig å
identifisere dem dersom man har en mistanke om skadedyr i hagen.

Jordrotte eller rotte

Vånd ligner på rotter, men har kortere hårete haler og kroppene deres er mer klumpete i
forhold til rottene. Jordrotter har de samme fortennene som rotter og mus, de er derfor i likhet med rotter effektive gnagere. 

Til forskjell fra rotter og mus, liker ikke jordrottene å ta seg innendørs i hus og andre bygninger. De foretrekker heller å gjemme seg i de underjordiske tunnelene sine.

Jordrotte eller muldvarp

Både jordrotten og muldvarper graver underjordiske tunneler på samme måte. Forskjellen mellom dem er at jordhaugene som muldvarpen etterlater seg er høyere og spissere enn haugene til jordrotten. 

Mens jordrotter legger jordhaugene sine ved siden av hullene, legger muldvarpen sine jordhauger over hullene. Muldvarp lever av å spise insekter, mens jordrotten er planteeter. På dette tidspunktet finnes det ikke muldvarp i Norge, men de finnes i nabolandene våre, Danmark og Sverige.

Er du plaget av mus rundt huset eller garasjen? Klikk deg inn her for å lese om musefeller og musejagere!

Jordrotter – en gnager som ødelegger jord og hager

Dersom du har undersøkt hagen og lagt merke til jordhauger, hull og ujevnheter i plenen, har du sannsynligvis blitt angrepet av jordrotter. Når skadedyret har blitt identifisert er det lettere å kunne bekjempe dem på riktig måte.

Bruk av feller er en effektiv måte å få bort jordrotter. Fellene plasserer man i nærheten
av tunnelene som de har laget slik at det er lettere å fange dem. Fellene dekkes til med gress rundt slik at jordrottene ikke aner noen mistanke. 

Det anbefales å følge med på fellene hver dag for å få et inntrykk av om fellene burde flyttes til andre steder der jordrottene er mer aktive.

Skadedyrbutikken AS er klare for å hjelpe deg med bekjempelsen av jordrotter. Hos oss kan du finne feller og annet nødvendig utstyr som kan bli kvitt problemet.

/Files/Images/Trond_i_mikro_lupe.png

Jordrotter kan formere seg raskt og forårsake betydelige skader på landbruk og hager, så tidlig identifikasjon og effektiv bekjempelse er avgjørende for å unngå store økonomiske tap

- Trond Evensen - Autorisert skadedyrbekjemper
Jordrotte - og huggormfritt - Dekker 650 - 800 kvm
30009229
kr 494,10
eks. MVA (kr 395,28)
Jordrotte pakke - 2 stk feller + 1 stk gravesett
30008698
kr 1 034,45
eks. MVA (kr 827,56)
Jordrotte felle - Effektiv slagfelle - Swissinno
30008587
kr 469,00
eks. MVA (kr 375,20)
Jordrottefelle - Galvanisert metall - Swissinno
30010344
kr 149,00
eks. MVA (kr 119,20)

Relaterte artikler