Mange nordmenn henger ut fuglebrett, små fuglehus eller andre matkilder. Her kan vi både observere småfuglene og sørge for at de har tilstrekkelig med mat og drikke til å overleve hele sesongen. Men hvilke småfugler kan vi egentlig forvente å se i hagen vår? Og hvordan sørger du for at fuglebrettet ditt blir et innbydende og trygt sted?
I denne artikkelen tar vi en nærmere kikk på norske småfugler, hvordan du kan tiltrekke deg dem, og hva du kan gjøre når de små gjestene blir et problem for deg og eiendommen din.
Hva er egentlig småfugler?
Småfugler er en uformell samlebetegnelse på mindre spurvfugler og andre små arter du ofte finner i hager og lette skogsområder. De er alle under 20 cm lange og veier under 100 gram. Disse fuglene er i utgangspunktet altetende, men vi mennesker legger ofte ut frø og små smuler.
Selv om disse fuglene vanligvis holder til i hager og i lett skog, kan de også trives godt langs kysten eller i mer landlige omgivelser.
Hvilke småfugler har vi i norske hager?
Kjøttmeis
- Kjennetegn: Gul mage og bryst, svart hode og blågrå vinger.
- Favorittmat: Solsikkefrø, nøtter eller meiseboller.
Blåmeis
- Blåmeisen er mindre enn kjøttmeisen i størrelse, med en blå hette på hodet og en sterk personlighet.
- Blåmeisen er aktiv og modig. Dette er antageligvis en av de aller første fuglene som dukker opp på fuglebrettet ditt.
Grønnfink
- Kjennetegn: Grønnfarget med kraftig nebb
- Spiser helst solsikkefrø og frøblandinger.
Bokfink
- Kjennetegn: Rødbrunt bryst og gråblå på hodet.
- Denne lille fuglen er vanlig hele året i lavlandet.
Spurv (gråspurv og pilfink)
- Dette er små, men sosiale fugler som ofte kommer i flokker.
- De liker brødsmuler og små frø.

Dompap
- Dompapen har det velkjente røde brystet kombinert med en svart hette og en grå rygg. Den er en av Norges mest velkjente småfugler.
- Dompapen kommer ofte på besøk på fuglebrettet om vinteren.
Når kommer småfuglene til fuglebrettet?
Småfuglene er å finne i hagene våre gjennom hele året, men er spesielt aktive fra sen høst og gjennom vinteren. Da er det nemlig utfordrende å finne mat andre steder og du kan oppleve at maten på brettet må fylles på stadig oftere.
Om våren og sommeren finner de mat selv ute i naturen, men mange besøker likevel hager med fuglebrett for en stabil tilgang på mat og vann.
Les mer: Hvorfor hakker hakkespetten? Fakta om hakkespett
Hvordan tiltrekke seg småfuglene?
Dersom du ønsker å ha liv og røre i hagen med masse ulike småfugler på besøk er det flere ting du kan gjøre for å være mer attraktiv:
- Legg ut fuglemat: Solsikkefrø, nøtter, meiseboller og fett gir fuglene mat i magen og energi til å være aktive både på varme sommerdager og kalde vinterdager
- Bruk et fuglebrett med tak: Dette beskytter maten mot snø og regn. I Norge har vi et krevende klima, og småfuglene setter pris på ly mens de spiser
- Ha vann tilgjengelig: Dette er spesielt viktig på vinteren da vann ofte kan være vanskelig å få tak i når det fryser på. Her kan du bruke et fuglebad med varme.
- Plant busker og hekker: Småfuglene elsker å skjule seg i hekker, og her kan de også lage reir til hekkesesongen.
- Hold katter unna: Småfugler er ekstra sårbare for rovdyr. Dette gjelder også andre fugler som skjærer ol. Oppdager du at småfuglene har reir i hekkene kan du slenge et nett over for å beskytte mot større fugler og katter.
Les mer: Norges fugler - Når de søte små med den vakre lyden også skaper problemer
Kan småfugler bli et problem?
De fleste setter pris på småfugler i hagen, men under visse forhold kan også småfugler skape utfordringer:
Mulige problemer:
-
Forurensning under fuglebrettet: Matrester og fugleavføring kan trekke til seg rotter og mus.
-
Sykdomsspredning: Tett kontakt mellom mange fugler øker risikoen for sykdom som salmonella.
-
Støy og reirplager: Fugler som bygger reir i ventilasjonskanaler eller tak kan forårsake lukt og støy.
Les mer: Gjess i Norge. Fakta om gåsens lyd, arter og spisevaner
Hvordan unngå problemer med småfugler?
- Dersom du har fått problemer med småfuglene, er det noen tiltak du selv kan gjøre for å unngå at dette gjentar seg:
- Rengjør fuglebrettet jevnlig (helst en dag i uken). Her fjerner du gammel mat og eventuell avføring fra fuglene. Gå også over gresset rundt fuglebrettet. Husk at dersom du gir fuglene frø, kan disse spire dersom de havner på bakken
- Ikke legg ut for mye mat av gangen. Fuglene klarer kun å spise en liten mengde mat av gangen, så sørg for at du tilpasser tilgangen etter mengden som blir spist.
- Bruk fuglemat av høy kvalitet. Unngå brød og salte matrester. Kjøp gjerne spesielt egnede produkter som meiseboller eller ferdige fugleblandinger.
- Monter reirkasser på egnede steder, gjerne et lite stykke vekk fra huset ditt. På denne måten kan du unngå mange uønskede situasjoner.
Les mer: Hvorfor hakker hakkespetten? Fakta om hakkespett
Småfugler - Finn balansen med Skadedyrbutikken
Småfuglene er fantastiske gjester å ha i hagen, men sørg for at du har et fornuftig forhold til dem. Hold reir og hekkesteder unna husveggene ved å legge til rette med hekker eller busker, gjerne med beskyttelse fra rovdyr. Vær også forsiktig med å gi for mye mat, slik at det faller ned på bakken og tiltrekker gnagere som vi absolutt ikke ønsker i nærheten.
Hos oss i Skadedyrbutikken kan vi hjelpe deg med å unngå at småfuglene lager reir i ventilasjonen eller takrennene dine. Ta kontakt med oss eller se vårt utvalg av produkter i nettbutikken.