Samme dags forsendelse Norsk butikk Fri frakt over 1000,- Gratis eksperthjelp
1000 kr igjen til gratis frakt
/Files/Images/hvorfor-hakker-hakkespetten-fakta-om-hakkespett.png

Hvorfor hakker hakkespetten? Fakta om hakkespett

Hakkespetten er en av de aller mest fascinerende fuglene i norsk natur. De aller fleste av oss er godt kjent med den karakteristiske hakkelyden den lager, og har sett den i eller rundt boligområder. Her skal vi bli litt bedre kjent med hakkespetten og utfordringene den kan skape.
/Files/Images/hvorfor-hakker-hakkespetten-fakta-om-hakkespett_2.png

Hakkespetten har ikke bare fascinert oss naturelskere, men også forskere i mange år. Hvorfor hakker den og hvordan tåler den denne påkjenningen? Hvilke utfordringer kan hakkespetten by på for oss mennesker, og hvordan kan vi håndtere disse? 

Det er mange mysterier som omslutter hakkespetten, men her skal vi avdekke noe av mysteriet med denne spennende skapningen. 

Hakkespett ødelegger strømstolper: Se NRK innslaget.

Hvorfor hakker hakkespetten? 

Det er mange gode grunner til at hakkespetten hakker, og blant disse er disse fire de aller viktigste: 

1. For å finne mat
En av de viktigste grunnene til at hakkespetten hakker er for å finne mat. De lever nemlig av insekter, larver og små dyr som skjuler seg inne i – og under barken på trær. Ved å hakke hull i barken får de tilgang på disse næringsrike insektene og kan nære seg på dem gjennom alle årstider. 

2. Lage reir
Når hakkespetter hakker i trærne lager de også hull for å bygge seg et reir. Når de lager seg en hule inne i treet får de automatisk en god beskyttelse mot både rovdyr, andre fugler og norske værforhold og klima. Dersom hakkespetten forlater redet sitt for godt kan det også stille som nytt hjem for 

3. Markere sitt territorium
Når hakkespetten lager de karakteristiske hakkelydene sine, er dette også en form for kommunikasjon. Dersom hakkespetter hører denne lyden er det et tegn på at det finnes konkurrerende hakkespetter i området, og de vil dermed søke til et nytt område. 

4. Tiltrekke seg en make
Hakkelyden er for mange hakkespetter en del av parringsritualet. Mens andre hann-hakkespetter vil høre lyden som territoriell, vil hunnfuglene lytte til både rytmen, hastigheten og kraften i lyden som en måte å skille sterke hannfugler fra de svakere. 

Les mer: (link til fugler hovedartikkel)

Hakkespettarter i Norge

I dag finnes det mange ulike arter av hakkespetten i Norge. Det er derimot noen av de som er vanligere å se enn andre, og topp 3 finner du her: 

  • Flaggspett (Dendrocopos major): Flaggspetten er den mest utbredte arten av hakkespett vi har i Norge i dag. Den er svart og hvit med røde partier under halen. Den finnes stort sett i skogområder over hele landet. 
  • Gråspett (Picus canus): Gråspetten har en dempet grønnfarge og er mindre i størrelse enn den kanskje noe mer kjente grønnsisiken. Den er ofte å finne i løvskog og foretrekker mykere tresorter som osp eller bjørk fremfor bartrær. 
  • Svartspett (Dryocopus martius): Svartspetten er Norges største hakkespett, og er relativt enkel å kjenne igjen. De har en helt svart kropp, men med en rød hette på hodet. Svartspetten er den kraftigste hakkeren, og kan lage store hull døde trær. 

Hvordan tåler hakkespetten all hakkingen? 

Hakkespetter kan i gjennomsnitt hakke 20 ganger i sekundet og med det utføre mer enn 12.000 hakk per dag. Det sier seg kanskje selv at dette er en ekstrem påkjenning for både nebb, hode og resten av kroppen.
Hakkespetten har derfor utviklet noen fascinerende beskyttelsesmekanismer som vi skal lære mer om her:

  • Ekstra sterk hodeskalle: Hodeskallen til hakkespetten er bygd for å absorbere støt og minimere skadepotensialet på hjernen. Derfor kan hakkespetten også hakke i vei som vanlig. 
  • Helt unik tungemuskel: Tungen til hakkespetten er lang, og kan vikles rundt hjernen for å gi ekstra beskyttelse. Ganske merkelig når man sammenlikner med den menneskelige anatomien. 
  • Spesialtilpasset nebb: Nebbet er selvsagt også utviklet for å tåle gjentatte slag mot harde overflater. 

Samlet gir disse tre helt spesielle anatomiske utviklingene hakkespetten en unik beskyttelse, slik at den kan fortsette å hakke seg både hjem og maker i årene som kommer. 

Selv om hakkespetten er et fascinerende eksemplar, kan den også by på utfordringer. Her skal vi gå nærmere inn på hva slags utfordringer som kan vente deg, dersom du har en hakkespett i nærområdet ditt. 

Les mer: (link til artikkel om gjess)

Hvilke problemer kommer med hakkespetten?

Selv om hakkespetten er en viktig del av økosystemet, kan de også skape utfordringer. Dersom hakkespetten bosetter seg i et boligområde kan de by på både plagsom støy og skader på bygninger. 

Kan hakkespetten gjøre stor skade på bygninger?

Ja, hakkespetten kan hakke hull og andre skader i både husvegger, tak og på andre typer bygg. De er spesielt glad i trepaneler, og dette kan føre til svært kostbare reparasjoner for huseieren. 

Skaper hakkespetten mye støy?

Ja, dersom hakkespetten bosetter seg i et boligområde kan dette føre til mange timer med den karakteristiske hakkelyden. Hakkespetten er mest aktiv i de tidlige morgentimene, og kan dessverre dermed være en effektiv vekkeklokke for de nærmeste boligene. 

Kan hakkespetten skade frukttrær?

Ja, i enkelte tilfeller kan hakkespetten gjøre stor skade på frukttrær. Frukttrær har ofte insekter på undersiden av barken som hakkespetten ønsker å komme til. Dermed vil den hakke skader på barken. 
Se vårt utvalg av produkter mot fugler her! (link til produktsiden)

Hvordan forhindre hakkespettskader?

Dersom du er plaget med hakkepett i ditt område, er det et par tiltak du kan ta for å bli kvitt dem:

  • Bruk av refleks: Du kan henge opp blanke objekter som gamle CD’ er eller reflekser for å skremme bort hakkespetten. 
  • Monter opp kunstige reir: På samme måte som vepsen ikke ønsker å være i området rundt et annet bol, ønsker heller ikke hakkespetten å være i nærheten av et annet reir. Dermed kan du sette opp et kunstig reir i området rundt huset ditt. 
  • Dekk til sårbare områder: Nett rundt frukttrær eller plastdeksler over trepanel kan hjelpe deg med å skjerme verdiene dine fra aktive hakkespetter. Nett over frukttrær kan også hjelpe deg med å skjerme frukten fra andre fugler som skjærer og kråker. 
  • Fjern fristende insekter fra husveggen: Dersom hakkespetten sikter seg inn på husveggen din, kan dette være en sterk indikator på at det finnes insekter i veggen din. Sørg for å fjerne disse sånn at hakkespetten mister interessen. 

Skadedyrbutikken kan hakkespetter

Hakkespetten er en unik og fascinerende fugl. Selv om den er både vakker å se på og spennende å utforske, kan den skape utfordringer for deg. I vår nettbutikk kan du finne både fugleskremmere og andre effektive måter å skjerme deg selv på. 

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller andre henvendelser. Hos oss i Skadedyrbutikken er vi opptatt av å finne en løsning som passer til ditt problem. 

/Files/Images/Trond_i_mikro_lupe.png

Hakkespetter er fascinerende fugler, men når de først begynner å hakke på husvegger og lyktestolper, kan skadene bli omfattende – og beløpe seg til millioner hvert år

Relaterte artikler