Tørrfruktmøll
Utseende:
- Vinger hvite innerst, rødbrune ytterst, delt av et mørkt bånd
- Kropp 8-10 mm, vingespenn 16-20 mm
- Larven hvit, gul eller grønn med et rødbrunt hode Tørrfruktsmalmott med slitte vinger kan være vanskelig å kjenne igjen.
Biologi og atferd:
I Norge er tørrfruktsmalmott (tidligere kalt tørrfruktmøll) vanlig innendørs over hele landet. Hunnen legger 150-400 egg i sin levetid. Eggene legges direkte på matvarer eller utenpå pakker med matvarer. Larvene lever av all slags tørr vegetabilsk mat som nøtter, mandler, rosiner, sjokolade, frøvarer, dyrefôr og mel- og kornvarer. De beveger seg ned i matvarene eller gjennom åpninger i matforpakninger. Utvokste larver forlater matvarene for å forpuppe seg på beskyttede steder. Ved optimal temperatur (28-32 °C) kan hele livssyklusen fra egg til voksen gjennomføres på 32-38 dager.
Skade:
Larvene forurenser produktene de utvikler seg i med gnag, spinn og ekskrementer. Tørrfruktsmalmott er meget vanlig i private hjem.
Hvordan unngå Tørrfruktmøll?
- Forebyggende på lager: Oppbevar varer tørt og kaldt, reduser lagringstiden, rengjør jevnlig og bruk deteksjonsfeller.
- I private hjem vil oppbevaring av tørrvarer i tette beholdere eller kjøleskap være forebyggende.
- Ved angrep, fjern angrepne varer og varmebehandle (60-80 °C i 1-2 timer) eller kuldebehandle (-18 °C i to døgn).
- Støvsug slik at larver og pupper fjernes.
- Gassing av store lager og møller kan være aktuelt.
- Bruk av feromoner (paringsforstyrrelser). NB! Fordi forpuppingen kan skje langt unna matvarene, kan varene reinfi seres etter en bekjempelse når puppene klekker.
Kilde: FHI Avdeling for skadedyr