Samme dags forsendelse Norsk butikk Fri frakt over 1000,- Gratis eksperthjelp
1000 kr igjen til gratis frakt

Klesmøll

Utseende:

- Gullglinsende 
- Gylne, oppreiste hår på hodet 
- Lengde 5-8 mm, vingespenn 10-17 mm 
- Larven hvit med brunt hode Klesmøll kan lett forveksles med pelsmøll som lever utendørs i Norge og har mindre skadeomfang.
 

Biologi og atferd:

I Norge er klesmøll funnet innendørs i hele landet. Hunnen legger fra 25 -100 egg i løpet av sin levetid. Eggene legges i sprekker og folder i tøy eller mellom hårene i tepper og pelsverk. Larven spinner larverør av silke, med fiber fra næringsmaterialene innvevd i veggen. Larverørene festes til underlaget og larven forlater røret på jakt etter føde. Larvene forpupper seg i en selvspunnet kokong. Avhengig av temperatur, fuktighet og føde tar utviklingen fra egg til voksen alt fra 35 dager til flere år. For å kunne fullføre livssyklus, må temperaturen ligge mellom 10 °C og 33 °C. I Norge har vi flest bekjempelser om sommeren. Voksne klesmøll flyr ikke mot lys, og flygende klesmøll er ofte hanner siden hunner har tung bakkropp pga. egg og bruker mest beina for å gjemme seg.

Skade:

Klesmøllen gjør skade på klær, gjenstander av ull, pels, skinn, fjær og insekter, både på museer og i private hjem. Det er det insektet i Norge som gjør størst skade på tekstiler. Larven, som livnærer seg på animalske produkter, gnager uregelmessige hull, og etterlater ofte spinntråder og ekskrementer på angrepne gjenstander

Hvordan unngå Klesmøll?

- Oppbevaring av ulltøy, pels og lignende i tette poser. 
- Risting av tøy og støvsuging (fjerne individer, larver og egg). 
- Kuldebehandling (-20 °C i et døgn), varmebehandling (60 °C i 4 timer). 
- Kjemisk behandling av enkeltgjenstander i plastpose.
 

 

Kilde: FHI Avdeling for skadedyr

PRODUKTER MOT KLESMØLL