Faraomaur

Utseende:

- Brungul, bakre del av bakkroppen mørkere 
- Stilken mellom for- og bakkropp med to ledd 
- Arbeiderne er kun 2-2,4 mm
 

Biologi og atferd:

Faraomaur har tropisk opprinnelse og kan i Norge kun leve innendørs. En koloni består av mange reir som til sammen kan ha flere hundretusen arbeidere og opptil 2000 dronninger. Maurene danner nye reir og kolonier ved knoppskyting. Det vil si at grupper av arbeidere tar med seg yngel (egg, larver og pupper), noen ganger også dronninger, og anlegger et nytt reir. Denne egenskapen gjør at faraomauren raskt kan spre seg i fabrikker, bakerier, sykehus, kontorer eller boligkomplekser. Mauren kan anlegge reir nesten hvor som helst, f.eks. i sprekker, folder av laken og klær, brettede aviser og søppel. Maurene kan derfor lett bli brakt med til nye steder. Mauren er altetende og lager luktspor til matkilder som andre maur vil følge i lange stier.

Skade:

Faraomaur kan forårsake allergi og astmatiske problemer. De kan også spre smitte ved at de går fra urene til rene områder. Dette er spesielt alvorlig på sykehus der maur er funnet under bandasjer på pasienter og i medisinsk utstyr. Maur er generelt uønsket innendørs.

Hvordan unngå Faraomaur?

- Forebyggende kan gjenstander/reisebagasje som tas inn i en bygning fryses ved mistanke om smitte. • Forgiftet åte er eneste alternativ for bekjempelse, og må følges opp nøye. Sprøytemidler kan føre til spredning av angrepet ved at nye kolonier dannes.

 

Kilde: FHI avdeling for skadedyr

PRODUKTER MOT FARAOMAUR