Huden er ikke en tett hinne. Mange stoffer kan tas opp gjennom huden og den må derfor dekkes til når den eksponeres for kjemikalier. Det viktig å benytte egnede hansker, klær, støvler og eventuelt hodeplagg. Sikkerhetsdatabladets punkt 8 gir informasjon om anbefalt verneutstyr. Gassfilter A (brun farge) er mest vanlig ved skadedyrmidler. Støvfilter klasse P3 beskytter mot giftig/meget giftig støv.
Ved sprøyting med skadedyrmidler bruker man normalt et kombinasjonsfilter for støv og gasser. Støvfiltre byttes når det blir tungt å puste. Gassfiltre bør helst byttes før man kjenner gasslukt.
Klær
Heldekkende arbeidstøy kan gi tilstrekkelig beskyttelse, men det vil imidlertid være en bedre løsning å ha en korttidskjeledress utenpå klærna. Da kan man kaste dressen om den blir tilsølt. Regntøy eller kjemikaliedress må benyttes hvis klærne raskt fuktes av pesticider. Under sprøytearbeidet bør en dessuten benytte gummistøvler.
Hansker
Vernehansker mot kjemikalier finnes i ulike utgaver, laget av en rekke forskjellige materialer. De ulike hanskene har forskjellig evne til å motstå gjennomtrengning av kjemikalier. Merk at ingen hansker er ugjennomtrengelige, det er bare et spørsmål om tid! Hansker er inndelt i klassene 1-6 avhengig av gjennomtrengningstid.
Vern av øynene og ansiktet
Ansiktsskjerm er aktuelt å bruke ved tilmåling av skadedyrmiddel. Ved bruk av helmaske er øynene beskyttet, men bruker man halvmaske må man i tillegg bruke vernebriller. Dersom et kjemikalie som er etsende eller som kan forårsake alvorlig øyeskade benyttes, skal det brukes heldekkende vernebriller. Utstyret skal være CE-merket. Husk dessuten å ha øye-skylleflaske tilgjengelig.
Vern ved ulikt forebyggende arbeid og bekjempelser
Skadedyr kan ha tilhold på mange forskjellige steder. Det kan for eksempel være at man skal montere fuglesikringsutstyr mange etasjer over bakken, åpning av vegger ved bruk av ulike elektriske sager og fjerning av vepsebol. Da er det viktig å hele tiden tenke sikkerhet. Aktuelt utstyr kan for eksempel være fallsikringssele, gode stiger/stillas, vernesko, vernebriller, hansker og birøkterutstyr.
Giftinformasjonen
Giftinformasjonen gir deg hjelp og råd ved forgiftninger og forgiftningsfare. De kan gi informasjon om hva som er giftig, hvilke symptomer man får og hvilken behandling som er nødvendig. Informasjonen kan for eksempel være i forbindelse med forgiftninger av planter, bær og sopp, giftige bitt og stikk, legemidler, kjemikalier og giftige gasser.
Giftinformasjonen har døgnåpen vakttelefon: 22 59 13 00