Samme dags forsendelse Norsk butikk Fri frakt over 1000,- Gratis eksperthjelp
1000 kr igjen til gratis frakt
/Files/Images/matmoell-eller-melmoell-slik-bekjemper-du-dem.png

Matmøll eller melmøll – Slik bekjemper du dem

I Norge finner vi en rekke ulike typer av møll, og samtlige kan føre til større skade enn man tror. Her gir vi deg våre beste tips til bekjempelse av matmøll eller melmøll.
/Files/Images/matmoell-eller-melmoell-slik-bekjemper-du-dem_1.png

Matmøllen eller melmøll og tørrfruktmøll som den også blir kalt, kommer hjem til oss gjennom matvarer som vi har kjøpt på butikken. De foretrekker blant annet mel, krydder, korn og tørket frukt, og får sitt nye tilholdssted i en kjøkkenskuff eller et kjøkkenskap der tørre matvarer oppbevares. 

Voksne matmøll eller melmøll kan også komme seg inn på kjøkkenet ditt og legge egg som blir til larver, og som vil fortsette å bo i matvarene dine frem til du legger merke til dem. Matmøll og melmøll liker seg best innendørs i varme temperaturer, og blir regnet som et skadedyr.

Det å ha voksne matmøll og melmøll på kjøkkenet er ikke direkte helseskadelig for mennesker, men det å ha larver i matvarene som man konsumerer kan føre til allergiske reaksjoner og magesmerter. 

Her gir vi deg våre beste råd om hvordan du holder matmøll og melmøll unna kjøkkenet ditt. 
Hos Skadedyrbutikken AS kan du få tak i ulike produkter som kan hjelpe deg å holde matmøllen og melmøllen borte.

Matmøll - melmøll og tørrfruktmøll

Både melmøll og tørrfruktmøll går under navnet matmøll eller kjøkkenmøll. Ettersom larvene til matmøllen og melmøllen er små og gjemmer seg oppi matvarene, kan det være vanskelig å legge merke til dem med en gang. 

Om man konsumerer matvarer som har blitt spist på av larvene til matmøll eller melmøll, vil man etter en stund kjenne på mageproblemer eller allergiske reaksjoner. 

Matmøll og melmøll er vanligvis rolige om dagen og oppholder seg på stille og fredfulle steder der vi ikke kan se dem. Dersom du legger merke til møll som flyr rundt på kjøkkenet ditt etter at det har blitt mørkt, kan det være stor sannsynlighet for at de har etablert seg der. I slike tilfeller er det lurt å undersøke matvarene som man har i skuffer og skap for å lete etter larver.

4 kjennetegn på matmøll og melmøll

  • Melmøllen blir ikke større enn 10-12mm. Vingene deres er smale, og har et spenn på 20-25mm. 
  • Fremvingene til melmøllen har en blek gråfarge med mørke prikker og linjer. Bakvingene er hvite med mørkere nyanser og frynser langs kanten.
  • Tørrfruktmøllen blir  8-10mm stor og spennet på vingene er omtrent 16mm. 
  • Forvingene er prydet med et spesielt mønster. Den ytterste halve delen av vingene har en mørk grå eller en kobberrød farge, mens den innerste halve delen av vingene har en lys gul eller en lys grå farge. En mørk linje splitter opp de ytterste og innerste fargene.

Har du oppdaget møll på soverommet, boden eller loftet? Da bør du lese mer om klesmøll her!

Matmøll og melmøll

Voksne matmøll og melmøll har ikke bruk for næring på samme måte som larvene deres, og har ikke behov for mat for å kunne overleve. Når natten og mørket kommer, reiser hunnene ut for å pare seg eller for å legge egg.

I de tilfellene man har matmøll eller melmøll på kjøkkenet i vanlige husholdninger, har de vanligvis fulgt med i matvarene fra butikken. Det kan også hende at hunnene har kommet seg inn i skuffer og skap, og funnet åpne poser med hvetemel, krydder, frø eller tørket frukt som de har lagt eggene sine i. 

Matvarene som har blitt angrepet må kastes og skuffer og skap må rengjøres etterpå. Økonomiske tap eller større materielle skader forekommer ikke ved angrep av matmøll eller melmøll.

Matmøllens og melmøllens larver

Etter at eggene har klekket, kan larvene spre seg til flere steder på kjøkkenet. Det er derfor lurt at man undersøker dette for å forsikre seg om at de ikke finnes flere steder. 

Etterpå er det nødvendig å støvsuge og gjøre ordentlig rent med såpe og vann slik at matmøllen og melmøllen ikke kan etablere seg på nytt. 

Matmøllen og melmøllen legger eggene sine i klynger, og kan legge mellom 150-400 egg om gangen. Temperaturen i rommet bestemmer hvor lang tid det tar før eggene klekkes. 

Når larvene kommer ut av eggene sine begynner de å spise på det som finnes rundt dem, og det er igjen temperaturen som bestemmer hvor lenge larveperioden varer. 

Larvene etterlater avføring og tråder av spinn i matvaren slik at den lukter vondt og blir uspiselig. Dette er grunnen til at mennesker ikke kan konsumere matvarer som har blitt angrepet. 

Larvene fører til at mugg og bakterier blir spredt i skuffer og skap, og bør tas hånd om etter kort tid.

Larvene til matmøll og melmøll kan være rosa, gule, hvite eller lysegrønne. Matvarene som de har tilgjengelig og oppholder seg i, har noe å si for hvilken farge larvene får.

Temperaturen avgjør hvor lang tid det tar for larven å bli en voksen møll. Hvis temperaturen er for lav, kan utviklingen stoppe opp og det vil ta lengre tid før larven vokser opp.

Hvordan bli kvitt matmøll eller melmøll?

Har matmøllen først funnet seg et sted å bo, og uhellet er ute, er det flere ulike måter å kvitte seg med den på. Her kommer våre beste tips, og et lite knippe kjerringråd!

Kjerringråd mot matmøll og melmøll

  • Tørkede blomster i kjøkkenskuffer og skap. Blant annet er lavendel en blomst som matmøllen og melmøllen liker svært dårlig. 
  • Rødt sedertre. Dette finnes som olje og i terninger. Noen få dråper av oljen eller noen av terningene kan plasseres i kjøkkenskap og kjøkkenskuffer for at matmøll og melmøll skal holde seg borte.
  • Sett små skåler med nellikspiker i kjøkkenskap og skuffer. Det sies at spesielt melmøllen da vil holde seg unna.
  • Ferskt appelsinskall. Matmøll og melmøll misliker lukten av sitrusfrukter.
  • Eddik er svært effektivt for å holde matmøllen og melmøllen borte.
  • Bekjempelse av matmøll og melmøll

Angrep av matmøll kan unngås ved følgende punkter;

  • Rengjøring av skuffer og skap burde foretas regelmessig slik at det opprettholdes en god hygiene.
  • Vær oppmerksom når du kjøper billige tørrvarer på butikken. Undersøk holdbarhetsdatoen og hvordan tilstand pakken er i.
  • Ikke ha store matlagre. Matvarer som du ikke tenker å bruke bør ikke bli stående i skuffer og skap over lengre tid. 
  • Matvarer bør oppbevares i glasskrukker eller tette beholdere for å forsikre seg om at matmøll ikke kan få tilgang til dem.

Feromonfeller og møllfeller er svært effektive for å kunne bekjempe matmøll og melmøll. Møllfellene inneholder et klissete lim som møllen setter seg fast i dersom de kommer i kontakt med fellen. Det er han-møll som blir tiltrukket av feromonfeller, men ikke hun-møll. 
Grunnen til dette er at limplaten på fellen lukter hun-møll, og dermed frister han-møllen til å feste seg der. Fellene er til større hjelp dersom man plasserer mange nok av dem på kjøkkenet, da har man svært god sannsynlighet for å kunne fange mange matmøll og melmøll. 
Ikke-giftige insektsmidler kan også brukes i kjøkkenskuffer og kjøkkenskap. Når matmøllen, melmøllen og larvene kryper i insektsmiddelet eller får det på seg, vil det føre til at de dør. Middelet har vanligvis en umiddelbar virkning og effektiviteten er derfor god.

Her kan du klikke deg inn for å se flere av produktene vi tilbyr til deg som skal bekjempe møll!

Matmøll og melmøll – plagsomme skadedyr

Selv om verken melmøll eller tørrfruktmøll er farlig for oss mennesker, er det plagsomme skadedyr som kan ødelegge matvarer som vi har i skuffer og skap på kjøkkenet vårt. 

Det er larvene som gjør størst skade gjennom vekstprosessen deres, og fører til at matvarene de oppholder seg i ikke kan brukes etterpå. 

Dersom man legger merke til matmøll, melmøll eller larver, må man håndtere problemet med en gang. På denne måten kan man unngå at matmøllen eller melmøllen formerer seg og at problemet blir enda større.

Skadedyrbutikken AS har et bredt utvalg av metoder for å bekjempe matmøll og melmøll. Vi har blant annet møllfeller, feromonfeller og ulike insektsmidler som er svært effektive for bekjempelsen. 

Etter bruk av våre produkter, kan du være sikker på at verken matmøll, melmøll eller larver oppholder seg på kjøkkenet ditt lenger.

/Files/Images/Trond_i_mikro_lupe.png

Effektiv bekjempelse av melmøll og tørrfruktmøll krever grundig rengjøring, korrekt oppbevaring av matvarer i tette beholdere, og strategisk bruk av møllfeller for å bryte skadedyrenes livssyklus.

- Trond Evensen - Autorisert skadedyrbekjemper
Møllringer 12 stk - Av Cedertre
30008754
kr 145,00
eks. MVA (kr 116,00)
Klesmøllfelle - Feromon limplater 10 pk
30008452
kr 439,00
eks. MVA (kr 351,20)
Lavendel Duftpose mot møll
30008353
kr 109,00
eks. MVA (kr 87,20)

Relaterte artikler