Samme dags forsendelse Norsk butikk Fri frakt over 1000,- Gratis eksperthjelp
1000 kr igjen til gratis frakt
/Files/Images/klesmøll.jpg

Hvordan bli kvitt klesmøll

Klesmøll er det insektet som kan gjøre aller størst skade på tekstiler, av de som finnes i Norge per i dag. Her får du våre beste tips til hvordan du kan bekjempe skadedyret klesmøll.

Klesmøll

Hvordan ser klesmøll egentlig ut? 

Klesmøll kan skilles fra de andre typene møll som bor i huset ditt gjennom de ensfargede, skinnende blanke og messinggule vingene. De har også gylne hår på hodet og i bakkant av vingene. 

Lengden kan variere fra 5-8mm og vingespennet kan variere mellom 10-17mm. Hos klesmøllen er hunnen litt større enn hannen. Når møllen hviler ligger vingene over kroppen. Larvene til klesmøllen er hvite med et lysebrunt hode (se figur). Klesmøllarvingene er omtrent 1 millimeter lange når de først klekkes, men blir altså opp til 10mm lange når de vokser seg til. 

Hvilke spor etterlater klesmøll? 

Er du usikker på om det er klesmøll du har i huset, kan disse sporene hjelpe deg med å både finne og identifisere klesmøllen: 

  • Klesmøllarven etterlater seg uregelmessige hull, og det er ofte store mengder spinntråder og avføring på plaggene som har blitt angrepet. 
  • De runde små kulene er avføringen fra klesmøllen, og er maksimalt 0,5mm i diameter og farget av det de har spist. 
  • Det vil finnes larverør som sitter fast i plagget (se figur).
  • Spinntrådene kan være vanskelig å se på pelsjakker og kåper. 

PS: 
Spor etter en annen møllart, nemlig pelsmøll, kan forveksles med klesmøll. Pelsmøll har derimot sjeldent spinntråder og larverøret er ikke festet til underlaget. Pelsmøllen lever utendørs i Norge, og finnes normalt på langt mer fuktige steder enn klesmøllen. Derfor er skadeomfanget også mindre etter denne arten enn klesmøllen. 

Hvordan lever klesmøll? 

Klesmøllarver lever av noe som kalles hornstoff, eller er mer kjent som keratin. Dette finnes i pels, ull, fjær, insekter og liknende. Når larvene klekkes, trenger de også vitamin B og fett for å kunne vokse. Klesmøllen foretrekker skitne klær fremfor rene, ettersom matrester, svette og urin inneholder alle næringsstoffene de trenger. 

Naturgarn er ikke avfettet og derfor ideelt som matkilde for de små skadedyrene. 

Klesmøllen finnes innendørs i alle stadier, hele året. Voksen møll sees derimot oftest tidlig på sommeren og på høsten. Under optimale forhold med mye næring, kan klesmøllen ha 4-5 generasjoner i året, men er det dårlig med tilgang på mat, kan de bruke opp til 4 år. 

Ser du en flyvende klesmøll hjemme hos deg, er det mest sannsynlig en hanmøll. Klesmøll-hunner som skal legge egg har en veldig tung bakside og bruker derfor heller beina dersom de blir forstyrret og må gjemme seg. 

Visste du at: 

  • Eggene legges i sprekker og folder i tøy, eller ved basen av hårene i en pelskåpe (se figur)?
  • En klesmøll-hun legger mellom 25 og 100 egg i de to til tre ukene hun lever?
  • Et klesmøll-egg bruker omtrent 24 dager ved 15 grader i temperatur på å utvikle seg, men dersom temperaturen er høyere, kan det gå fortere? Ved en temperatur på 20 grader tar det 10 dager, og med 30 grader tar det 6 dager. 
  • Klesmøllen lager et løst spinnrør av silke, og ofte med fiber fra næringsmaterialene som ull, pels osv. innvevd i veggen. Dermed kan larven spise fra begge ender av røret eller forlate røret helt for å spise. 

Larvens utvikling kan ta alt fra en måned til flere år. Det som er aller viktigst for utviklingen er temperatur, fuktighet og hvilken næring larven inntar. For å kunne fullføre livssyklusen sin, må klesmøllen ha en temperatur på mellom 10 og 33 grader. 

Larvene kan overleve med 20-30 prosent luftfuktighet, men det optimale er hele 75 prosent. Larvene kan også spinne seg inn i en kokong og bli liggende der uten å ta til seg næring dersom forholdene er dårlige. Da kan de faktisk ligge der i flere år!

Hvilken skade kan klesmøllen egentlig gjøre? 

Selv om det kan være lett å tenke at dette er et dyr i sommerfugl-familien, og at den umulig kan gjøre mye skade, er dette helt feil. Klesmøllen spiser nemlig opp alle materialene de utvikler seg i. Dette kan være klær av ull, skinn, pels eller liknende materialer. 

I tillegg kan klesmøllen gjøre stor skade på stoppede møbler, fjær, tørrfisk, utstoppede fugler eller dyr, filt i pianoer, tøfler og dårlig rensede skjeletter på museer. 

I klær oppstår skadene oftest på skjulte deler av plaggene. Dette kan være under krager på jakker, i sømmer, eller i lommer hvor eggene ligger godt beskyttet. Larver utvikler seg ikke i klær som brukes fordi eggene blir ristet når klærne er i bruk. 

Dersom klesmøllarvene ikke har tilgang på hornstoff, kan de også spise på enkelte tørre matvarer, så sørg for at du ikke har matvarer liggende i boder eller på loft med klær og andre ting som møllen spiser. 

Som tidligere nevnt er klesmøll-hunnen dårlige flyvere, og benytter heller beina når de må forflytte seg. Får man dermed øye på disse møllene, kan man være sikker på at arnestedet (også kalt redet) er like i nærheten. 

Hvordan bli kvitt klesmøll? 

Det er et par ulike behandlingstyper du kan prøve for å bli kvitt klesmøllen: 

  • Risting og støvsuging
  • Kuldebehandling
  • Varmebehandling
  • Kjemisk behandling

Nå skal vi se litt nærmere på de ulike tingene du kan gjøre for å ta tilbake hjemmet ditt: 

Risting og støvsuging mot klesmøll

Møllarver utvikler seg ikke i klær som brukes, som vi nevnte tidligere. Mølleggene er glatte og dårlig festet til underlaget. De børstes, bankes, ristes og støvsuges derfor lett ut av pels og tøy. Støvsuging og banking er også viktig ved angrep på møbler og andre gjenstander. 

Dersom møllangrepet oppstår i en bod eller på et loft der det samler seg mye støv, bør støvsuging være en viktig del av jevnlig renhold. Etter støvsuging bør posen enten fryses eller kastes direkte etter bruk. 

Kuldebehandling mot klesmøll

Møllarvene drepes ved nedfrysning til -20 grader i noen timer. Det kan være lurt å bruke et termometer som kan sikre at temperaturen inne i klær og eventuelt esker kan måles for å sikre at all møllen dør. 

Er gjenstandene som er angrepet store, kan du med fordel la dem stå i en lengre periode. Mange forhandlere av pels tilbyr kundene å lagre sine plagg i kjølelagere på sommerstid. Kjølingen i disse lagrene er ikke god nok til å drepe møllen, men kan stoppe utviklingen. 

Varmebehandling mot klesmøll

Eggene til klesmøllen dør ved temperaturer over 56 grader, og kan dermed drepes i solskinn, varmeskap, tørketrommel eller badstu ol. Varmebehandling i 3-4 timer ved 60 grader vil drepe alle stadier av møll i klær og møbler. 

Som ved kuldebehandling er det greit å overvåke temperaturnivået på innsiden av både klær og møbler. Da kan du sikre deg at all møll forsvinner. 

Kjemisk behandling mot klesmøll

Bruk av kjemikalier bør være den siste mulige løsning, men kan være svært effektivt. Sørg for å være forsiktig når du skal håndtere kjemikalier på tekstil, for det kan skade mer enn du tror. Mange av midlene som brukes er også giftige for mennesker, og du bør derfor bruke verneutstyr når du skal behandle. 

Dersom enkeltgjenstander skal behandles med kjemikalier, bør de puttes i en stor plastpose, og luften mettes med insektsmiddelet.

Eteriske oljer kan ofte virke frastøtende på klesmøllen. Disse midlene vil imidlertid ha en begrenset effekt og bør derfor ikke være det eneste tiltaket ved en bekjempelse av klesmøll. Du kan derimot bruke dersom du har hatt et angrep og ønsker å forhindre et nytt. 

Er du usikker på om du har et angrep eller ikke? I så fall kan du benytte deg av en fermonfelle. Fermonene lokker til seg møllen, slik at du kan avdekke et angrep dersom det er tilfelle. 

Klesmøll hos Skadedyrbutikken

Hos oss i Skadedyrbutikken finner du alt du trenger for å bekjempe klesmøllen, dersom du først har vært uheldig og har hatt et angrep. Vi har erfarne skadedyrbekjempere og eksperter som kan svare deg på alle spørsmålene du måtte ha.

Ta gjerne kontakt med oss for alle dine klesmøllbehov! 

 

/Files/Images/Trond_i_mikro_lupe.png

Klesmøll kan ødelegge verdifulle tekstiler, men med riktig behandling og forebygging kan du effektivt beskytte hjemmet ditt.

- Trond Evensen - Autorisert skadedyrbekjemper
Frostspray mot insekter - Giftfritt - Trinol
30009411
kr 242,25
eks. MVA (kr 193,80)
Klesmøllfelle - Feromon limplater 10 pk
30008452
kr 439,00
eks. MVA (kr 351,20)
Møllringer 12 stk - Av Cedertre
30008754
kr 145,00
eks. MVA (kr 116,00)

Relaterte artikler