/Files/Images/major1.png

Har du fått denne i hus, er den vanskelig å bli kvitt

Majorstubillen (brun pelsbille) sprer seg utover i landet, og antall registreringer er tredoblet de siste årene. Billen er ikke det største skadedyret som finnes, men den er en skapning de aller fleste likevel ikke ønsker i hus.

Det har lenge vært kjent at billene spiser ull- og hårrester som samler seg i sprekker i lister og tregulv. I senere tid er det avdekket at billene også finner store matlagre under parketten. Årsaken er ullpappen som svært mange har under parketten eller laminatgulvet. Ullpapp er en tynn matte som brukes under parkett og laminatgulv for å hindre gnisninger mot undergulvet og for å dempe lyden av fottrinn. Ullpapp er ikke nødvendigvis laget av ull, men oppgis ofte å inneholde cellulosefibre og diverse gjenbruksmaterialer.


Tredobling av bekjempelser 
Veggedyr, skjeggkre og brun pelsbille er de tre skadedyrene som øker mest her i landet. Brun pelsbille, eller majorstubille som den også kalles, er ganske "ny" i Norge, men øker i antall.  Ifølge Folkehelseinstituttet var det drøyt 140 bekjempelser av brun pelsbille i Norge i fjor. Det er en tredobling på få år.


Den første pelsbillen i Norge ble funnet på Majorstua i Oslo i 1983, derav kallenavnet. Billene kan komme flygende inn gjennom vinduet en varm sommerdag, og slik sprer de seg raskt fra leilighet til leilighet. På slutten av 1990-tallet fantes de over hele Oslo. Siden er de oppdaget blant annet i Bergen, Trondheim, Gjøvik og Notodden.

Billene kommer opprinnelig fra ørkenen i Nord-Afrika og tåler tørke ekstremt godt. Norske boliger er tette og tørre nok innendørs til at de finner gode leveforhold. De fleste kryp i norsk natur dør når de kommer i hus fordi det er for tørt der, mens majorstubillen klarer seg, sier Trond Evensen, skadedyrekspert i SkadedyrButikken.no

De tre-fire millimeter store billene formerer seg raskt. En hun legger over 30 egg, som under optimale forhold klekker etter ti dager.


Brun Pelsbille: Larvene gnager på tekstiler, skinn 
og ullplagg. Foto: Anticimex

Gamle tepper 
Selv om ullholdig ullpapp i liten grad brukes i nye gulv, finnes det trolig større mengder i eldre gulv.

– I en del eldre hus er det heller ikke uvanlig å treffe på gamle gulvtepper under parketten. Der har majorstuebillene enorme mengder mat å ta av, sier Trond Evensen i SkadedyrButikken.no.

Det er bare larvene som spiser.

– Vi må finne ut hvor larvene lever, noe som ofte er vanskelig, sier han.

I tillegg til ull, spiser majorstebillene skinn, pels, hår, silke, tørket kjøtt og døde insekter.

Flytte? 
Om du har brun pelsbille i boligen og skal flytte til nytt hus, er det faktisk mulig å unngå at skadedyrene blir med på flyttelasset. Men da kreves det en skikkelig innsats.
Siden den brune pelsbillen spiser ull og skinn, er det beste rådet å fryse klær og tekstiler. Om du skal flytte fra en bolig med biller anbefales det derfor å fryse klær og ull for å ikke få billene med på flyttelasset. På denne måten kan du slippe å få med deg billen til den nye boligen.

 Tre døgn i en vanlig fryser er et godt utgangspunkt. Men har du fylt opp en stor søplesekk med ull, ville jeg hatt den i fryseren i en ukes tid. Det vil nemlig ta lenger tid for at en stor mengde klær skal bli fryst, forklarer Trond Evensen. 

I en del eldre hus er det heller ikke uvanlig å treffe på gamle gulvtepper under parketten. Der har majorstuebillene enorme mengder mat å ta av

- Trond Evensen

Relaterte artikler