Flått, ikke fullt så flott!

Flått er fryktet og det er ikke uten grunn. De lever av å suge blod fra mennesker/ pattedyr, reptiler og fugler. Derfor kan flåtten være spredere av ulike bakterier, som den mye omtalte Borrelia-bakterien eller TBE-viruset. Skogflåtten - Ixodes ricinus er den som den vanligste arten i Norge.Verdensmessig er det over 900 arter som er spred fra Arktisk til tropene.

De fleste forbinder flåtten som et insekt, men det er det altså ikke. Flåtten er nært beslektet med vanlig midd, og derfor går de under edderkoppdyrene.

Skogflått i Norge er mest i kystområdene rundt Oslofjorden, og helt opp nordover til Helgelandskysten. Det er først og fremst klima og tilgang på vertsdyr som påvirker hvor langt nord i landet flåtten overlever. Studier viser at Skogflåtten har spredd seg litt lenger nord i landet, samt noe lenger inn i landet (opp i høyden) sammenlignet med tidligere. En ny studie fra 2021 viste for eksempel at Skogflåtten har etablert seg 1000 meter over havet i enkelte områder.

Se kartet som viser omtrentlig utbredelsen av flått i Norge:

Mørk farge indikerer områder med mest skogflått. Kilde: Kartgrunnlag Kartverket, Copyright Apokus.

De fleste forbinder flåtten som et insekt, men det er det altså ikke.

- Trond Evensen

Vi i SkadedyrButikken.no har de siste årene fått inn et godt utvalg av produkter som dekker det meste man har bruk for.
HER kan du se hele vareutvalget.

Vi er stolte av å kunne også gi det nyeste som er på markedet i kampen mot å ikke bli angrepet av disse skadedyrene. Vi har fått inn hele sortimentet til Flått-Knocker. Dette er klær som virker som flått, mygg, og knott avvisende.
Hele serien med beskrivelse av klærne finner man på linken under:
https://skadedyrbutikken.no/brand/flatt-knocker

Flåttsenteret er en nasjonalt kompetansetjenste for flåttbårne sykdommer. Her finner man mye og helt oppdatert informasjon om flått. De har også laget en egen flått podcast, som heter flåttpodden. Flåttpodden tar opp vanlige spørsmål om flått, flåttbitt på dyr og mennesker, flåttbåren sykdom som borreliose og mye mer.
I podcasten hører du biolog og rådgiver Yvonne Kerlefsen og lege og forsker Åslaug Rudjord Lorentzen, begge ansatt i Flåttsenteret på Sørlandet sykehus. Noen ganger har de med en gjest.
Vi anbefaler å høre på denne. Der kan det høstes mye god lærdom, og kunnskap rundt dette tema er viktig!


SkadedyrButikken.no ønsker våre kunder en trygg og god tur i skog og mark.

Relaterte artikler