/Files/Images/usgs-GVvxUB4fu8U-unsplash.jpg

Den irriterende gjesten ved grillbordet!

Sommeren er her og vi samler familie og venner til kos og hygge på flotte solskins dager. Vi dekker bordet og fyrer opp grillen, finner frem godt marinert kjøtt og sukkerholdig drikke. Da lokker vi automatisk frem det lille irriterende og skremmende insektet vårt som er kledd i svart og gult, vår lille veps, som skal hamstre litt av maten våres!

Da er det veldig viktig å huske at veps ikke er å regne som noe skadedyr, men ett insekt som fyller en viktig økologisk rolle. Individene i et vepsebol fanger daglig et stort antall fluer, sommerfugllarver og andre insekter som kan være skadedyr. De spiller også en viss rolle i bestøvningen av noen plantearter når de er på jakt etter nektar. På sensommeren i august og september, da antallet veps er høyt og de er mer opptatt av å spise søtt enn å passe larver, kan stikkveps være plagsomme i og nær boliger. Noen ganger tiltrekkes det så mye veps at det blir vanskelig å sitte utendørs å spise. Stikkveps er mindre innpåslitne tidligere på sommeren. Da er de mer på jakt etter kjøtt å fore larvene med, og kan for eksempel være interessert i å forsyne seg av grillmat. Veps er potensielle smittespredere på samme måte som fluer siden de kan hente næring fra åtsler, søppeldunker og lignende. Selv om veps lager bol i hus er det ikke kjent at de kan skade konstruksjonene der. Ett vepsebol brukes bare en sesong og det kommer aldri veps tilbake i samme bol.

I motsetning til bien, kan stikkveps stikke gjentatte ganger. Ett vepsestikk er smertefullt, men det er sjelden farlig siden det kun avgis små mengder gift i ett stikk. Likevel kan over 50 stikk være livstruende for en voksen person, men det er eksempler på at folk har overlevd 200 stikk. For alle kan det være alvorlig å bli stukket i munn eller hals fordi slimhinnene der kan hovne opp og gi pustebesvær. Noen få mennesker kan bli svært syke av kun et vepsestikk uansett hvor de stikkes på kroppen. Slike personer er overfølsomme for et eller flere av stoffene som inngår i giften.

 

Forebygging

Det første man kan gjøre for å unngå å få større mengder stikkveps nær eller i sin bolig, er å forhindre at det etableres vepsebol der. Er det åpninger utenfra og inn til loft vil tetting med for eksempel netting kunne forhindre at en vepsekoloni etableres der.

 

Bekjempelse

Siden stikkveps er en naturlig del av vår natur, bør man kun vurdere bekjempelse i de tilfeller der vepsene er direkte sjenerende. Vi i skadedyrbutikken.no har gode og effektiv produkter som vil hjelpe deg i kampen mot stikkvepsen. Skal man bekjempe selve bolet, anbefales det å gjøres på kvelden/natten da det er flest veps i bolet. Man tenker alltid miljø og helse når man driver bekjempelse, her har vi vår miljøvennlig kuldespray som fryser ihjel vepsen. Denne brukes ved å trykke spissen inn i bolet og sprøyte inn. Har du ett bol du ikke ser eller kommer til kan du bruke vepseskum og legge ut der hvor vepsen går ut og inn. Vår turbodyse spray har en kraftig utskyting av insektsmidler og kan sprute 3-4 meter. For å holde vepsen unna har vi felle mot veps og klegg og W-fellen, dette er  helt kjemikalie fri feller. 

Vi i Skadedyrbutikken ønsker å hjelpe deg så godt vi kan med vår lange og brede erfaring, så ikke nøl med å ta kontakt med våre hyggelige veiledere!

 

God sommer fra oss i Skadedyrbutikken!

Relaterte artikler