/Files/Images/alex-jones-ZAoR6t7mvoM-unsplash.jpg

Råd til pollensesongen

Nå starter snart pollensesongen og noen har kanskje merket det allerede, at øynene og nesen renner og klør. Dette er inneklimaveilederens råd.

Råd til pollensesongen

De som har allergi mot hassel eller or or bør starte på medisinering med en gang. Hvis du mistenker allergi, men ikke har fått det konstatert, bør man kontakte fastlegen fortløpende. Leger foretar en allergitest, og kan skrive ut allergipiller og øyedråper.

Inneklimaveilederen støtter dette rådet. Han forteller at man får bedre kontroll på symptomene hvis man kommer i gang med allergimedisinene tidlig, gjerne noen dager før spredningen av pollen begynner.

Tidligere start på sesongen

Kenneth Ervik forteller at klimaendringene vi nå har der snøen forsvinner raskere, om det i det hele tatt er noe snø gjør at man får en tidligere start på pollensesongen. Sør i Norge har denne vintersesongen vært mild og med lite snø. Det har innvirkninger på pollensesongen, forklarer inneklimaveilederen.

– Da får naturen mer tid på seg til å produsere mer pollen. Men selv om pollensesongen kommer tidligere, betyr ikke det at det kommer mer pollen i løpet av hele sesongen, sier han.

Kenneth Ervik anbefaler allergikere om å begynne å ta forholdsregler allerede nå.

– Pollen faster seg til både hår og klær, så en bør skylle håret og bytte til rene klær etter opphold utendørs. Vær også flink til å vaske hendene og ansiktet ofte, spesielt før man legger seg slik at man ikke gnir pollen inn i sengetøyet. Når pollenutslippet er som størst unngå lufting av huset fra morgenen og til ut på ettermiddagen. Luftrenser kan være en fornuftig investering. Plasseres i rom man oppholder seg mest, oftest er dette på soverommet og stua.

Det anbefales å bruke pollenvarslingen. Du definerer selv hvilke pollentyper og områder som er interessant for deg.

 
10 gode råd og tiltak ved pollenallergi:

1. Start tidlig på medisiner og medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har lite eller ingen plager.
2. Ta antihistaminer etter legens anvisning cirka én uke før forventet polleneksponering. På den måten får du god effekt når det registreres pollen i luften.
3. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har lite eller ingen plager.
4. Har du astma må du benytte behandlingsskjema som legen har gitt deg for opptrapping av astmamedisiner.
5. I sesongen for pollen er du overfølsom for andre allergener. Vær nøye med renholdet og unngå sterke lukter, tobakksrøyk og lignende.
6. Unngå lufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgenen og til ut på ettermiddagen.
7. Luftrenser med Hepa-filter anbefales i rom der man oppholder seg over lengre perioder.
8. Pollenkorn fester seg til både hår og klær. Skyll håret og bytt til rene klær etter opphold utendørs. Ikke tørk klærne dine utendørs midt på dagen. Pollenkornene fester seg lett til tøyet.
9. Vær forsiktig med utendørs fysisk aktivitet når pollenutslippet er høyt. En pollenmaske kan være til hjelp.
10. Hvis du har varmepumpe, benytt kjølefunksjon på varme sommerdager. Da kan vinduene være lukket og innslipp av pollen minimaliseres. Vær oppmerksom på at filter i ventilasjonssystemer i bolig og bil må skiftes/rengjøres.

/Files/Images/Ervik.jpg

– Pollensesongen starter normalt tidlig i april i øst-Norge, men det er været som avgjør når sesongen starter, sier inneklimaveileder Kenneth Ervik.

Relaterte artikler