Kaldere tider med snø og is venter oss i månedene som kommer. Det er ikke bare vi som ønsker å lukke oss inne bak stengte dører og holde varmen gjennom den iskalde norske vinteren. Mus søker veldig gjerne ly inne hos oss nå på vinterstid, og er fantastiske klatrere.
De sniker seg inn gjennom de minste glipene under mønet, eller i kriker og kroker rundt grunnmuren. Har du ikke sikret boligen din godt nok før de blå gradene kommer, risikerer du å få leieboere gjennom vinteren. Vi har derfor testet noen enkle knep, også kalt kjerringråd, slik at du slipper å gå på limpinnen.
Her finner du våre eksperter på mus sine aller beste kjerringknep, og ikke minst hva du bør holde deg unna når du skal sikre huset ditt mot gnagernes beste klatrer.
Eddik mot mus i hus?
Et av de første kjerringrådene mot mus som dukker opp når vi gjør våre undersøkelser har du antageligvis stående i skapet på kjøkkenet allerede.
Eddik er nemlig en svært effektiv løsning på mange områder i hverdagen, men altså i tillegg en ypperlig musejeger. Lukten som kommer med eddik-flasken har vel satt seg i nesen hos andre enn musen, men ettersom middelet for øvrig ikke kan gjøre stor skade på hverken hus, mennesker eller interiør er dette et supert middel å plassere på flere områder.
Hell en liten mengde med eddik rundt husveggene for å hindre at musen ønsker å komme inn. Har musen først kommet seg inn, kan eddiken plasseres i områder der musen oppholder seg, enten i vegg, tak eller gulv. På grunn av nettopp den stramme lukten kan du bruke eddiken til å lede musen inn i områder der du enkelt kan plassere ut effektive feller.
Lurer du på hva annet musen spiser? Da kan du lese mer i vår artikkel ved å klikke her!
Vår skadedyrekspert og bekjemper Trond Evensen kan også fortelle oss at plasseringen av fellene er ekstremt viktig for at de skal ha en effekt:
– Mange tenker at musefellene skal plasseres ut over et større område. Dette blir derimot helt feil, ettersom mus er svært hjemkjære og sjeldent jakter på mat langt unna hiet sitt. Plasser derfor heller fellene tett sammen i et område som ligger i nærheten av der musa bor, forteller Trond. Dette sitatet kan gjerne trekkes ut ettersom det er det eneste sitatet i artikkelen OG det er fra en ekspert.
Dermed kan vi avsløre at kjerringrådet med å benytte seg av eddik fungerer utmerket! Du blir ikke kvitt musen ved å utelukkende bruke eddik, men er du heldig kan du lure dem rett i fellene, eller holde dem unna huset ditt.
Mynte mot mus – kan det fungere?
Selv om mynten gror i mange norske hager, har kanskje de færreste benyttet den for å bli kvitt mus. Konseptet går ut på mye av det samme som med eddik, mus hater faktisk også lukten av mynte.
På et generelt plan trives musen svært dårlig i nærheten av sterke lukter. Dermed kan du investere i krydder med sterk lukt, krydderurter, eteriske oljer som setter seg i nesen, eller rett og slett en kvast med mynteblader. Både peppermynteolje og mynte har en avskrekkende effekt på musen, og dette kan du benytte deg av for å lede den vekk fra ditt hus og hjem.
OBS!
Det er verdt å merke seg at disse naturlige løsningene krever flere behandlinger. Det holder ikke med et par mynteblader her og der, eller en skvett med eddik en gang når det nærmer seg vinteren.
Dette må være en lukt som musen forbinder med ditt hus, og at de dermed holder seg borte fra eiendommen permanent. Her gjelder det dermed å skape seg gode rutiner og å jobbe hardt for å opprettholde dem. Du må rett og slett være flittigere enn musa selv!
Dette kjerringrådet kan vi derfor bekrefte at fungerer dersom du selv gjør jobben som kreves for å opprettholde det.
Et kjerringråd å holde seg langt unna
Selv om mange kjerringråd mot mus er både effektive og humane, finnes det alltid kjerringråd som er det motsatte. Et av de mest drastiske kjerringrådene vi har kommet over, og som vi anbefaler alle å holde seg unna, er en hjemmelaget musegift laget av mel og sement.
Ved å blande mel og sement, og lokke musen til å innta dette som mat, sørger du på lang sikt for å ta livet av musen. Ikke bare vil innholdet i sementen være giftig for musen, men det vil også danne seg et tykt lag med sement i tarmsystemet og magen til musen, som til slutt vil gjøre det umulig for den å ta til seg næring.
Det er ingen grunn til å gå til disse drastiske stegene, ettersom det finnes både langt mer effektive og skånsomme måter å ta livet av mus enn sement i magen. Både klassiske musefeller og musegift som tar livet av musen på en rask og skånsom måte er bedre alternativer enn dette.
Dette kjerringtipset tar hverken livet av musen raskt og effektivt, og kan være skadelig for barn og dyr. Vi anbefaler deg å unngå dette kjerringrådet.
Følg heller ekspertene enn kjerringråd mot mus
Er du usikker på om du har tid og kapasitet til å utklasse en av Norges mest utbredte gnagere, kan det være en fordel å la kjerringråd være kjerringråd og heller satse på en befaring fra en ekspert. Ta gjerne kontakt med oss i Skadedyrbutikken dersom du er usikker på hva som er den beste løsningen for deg.
Vi publiserer også mange svært gode tips dersom du først har fått mus i veggen. Dette kan du lese mer om ved å klikke deg inn her.
De fleste kjerringråd handler mer om forebyggende tiltak enn om å bli kvitt musen når den først kommer inn. Dessverre er det få som går rundt og tenker på mus dersom de ikke allerede har sett en rundt eller i huset sitt.
Er du ute etter effektive løsninger for forebygging av museangrep, kan du finne gode, trygge og effektive verktøy og utstyr i vår nettbutikk.