-
Gratis frakt over 1000,-1000 kr igjen til gratis frakt
-
-
0
Handlekurv
- Ring oss på 40 60 11 11
Gnagere som kjæledyr? Tips og råd til deg som vurderer
Gnagere som kaniner, marsvin, hamster og rotter har i mange år blitt en stor og vanlig del av kjæledyrkatalogen for familier. De søte, små og myke dyrene stjeler mange hjerter og er ofte blant de aller første kjæledyrene barna får dele hverdagen med.
Som mange andre kjæledyr har gnagere instinkter, fysiske og psykiske behov og krever omsorg og riktig stell for å ha det godt. Det er viktig at man gjør gode undersøkelser før man anskaffer seg en gnager, slik at man kan velge riktig gnager og legge til rette for at den skal trives.
Her finner du flere gode tips og råd til deg som er ute etter den perfekte gnageren til din familie.
Rotte - kongen av gnagerfamilien
Rotter har et ufortjent dårlig rykte, og fungerer helt utmerket som et kjæledyr for familien. Rotter er svært intelligente og lærevillige, noe som gjør at de kan oppleves som noe krevende for dem som ikke vet nøyaktig hva de går til.
Dette kan være nye aktiviteter eller leker, og ulike former for kontakt med deg som omsorgsperson og eier.
Rottene krever som mange andre gnagere mye plass, og muligheter til å klatre for å holde seg aktive. Har du barn i ung alder kan dette være et spennende kjæledyr, selv om de ikke utelukkende er et “kosedyr”.
Som oss mennesker er rotter sosiale og trives aller best i selskap med andre. Derfor bør du ha to eller flere sammen, og det er da avgjørende at de er av samme kjønn.
Damene er ofte mer aktive, mens mannfolkene er mer avslappet og rolige, så her kan du velge etter hva som passer deres familie best.
En undervurdert gnager og et flott kjæledyr
Det som skiller rotten fra resten av gnagerfamilien, er behovet for aktivitet. Visste du at en rotte kan lære seg kule triks, og det er veldig enkelt å motivere dem med en matbit? Dette kan være et flott alternativ til et mer tradisjonelt valg, og kan være et familieprosjekt.
Rotter er dessverre veldig utsatt for sykdommer som luftveisinfeksjoner og svulster, så det er lurt å være forberedt på noe utgifter til veterinær. Dette gjelder uansett hvilket dyr du henter inn til familien, men det er mulig å velge dyreraser eller gnagertyper som er mindre utsatt for sykdommer.
Kort oppsummert er rotten en fantastisk morsom gnager for den aktive familien som ikke ønsker et kosedyr. Her kan både foreldre og barn få bryne seg på en kul og morsom ny hverdag, med masse kos og kjærlighet.
Hamster - Nattens dronning av gnagerfamilien
Hamsteren har i mange år vært en av de vanligste gnagerne å ta inn i norske hjem. Gnageren som har sin opprinnelse i land med mye ørken og tørre sletter, har sneket seg inn i våre hjerter med sine små, myke ører og søte eksteriør.
Visste du derimot at hamsteren sover hele dagen og stort sett er våken på natten? Dette er noe som er viktig å ta hensyn til dersom man ønsker å skaffe seg denne gnageren som kjæledyr.
Barn ønsker ofte kjæledyr de kan leke med og følge med på, men en sovende hamster kan være noe kjedelig. Det er derimot viktig for trivselen deres og helsen at de får lov til å sove for seg selv i skjulestedet sitt mens dere er våkne.
Et familiemedlem for den tålmodige familien
Til tross for den lille størrelsen trenger en hamster overraskende mye plass. På natten er hamsteren svært aktiv og søker områder til både klatring og løping. I tillegg er de veldig glade i å grave seg ned, så sørg også for at buret inneholder flere ulike underlag som hamsteren kan grave seg ned i.
Som gnagere flest, er også hamsteren avhengig av gnagbare materialer som trepinner og liknende. Disse brukes til å file ned de lange fortennene, og sørge for god tannhelse. Små tuneller kan også være spennende for hamsteren, så sørg for at det er flere ting inne i buret som de små kan ha det gøy med.
Hamster – i motsetning til rotter – trives best alene. Sørg derfor at du kun har en hamster i hvert bur, dersom du ønsker å ha flere. Vær også forsiktig med å la de oppholde seg utenfor buret sammen, dersom du har flere kjønn hjemme.
Kort oppsummert er nok hamster en gnagerart for de tålmodige eller for de voksne. Barn kan ofte synes det er kjedelig i lengden med et dyr som kun sover i de timene de er våkne, og deretter er våkne når barna sover. Dette er ikke et kosedyr, og de er ikke så glade i kos. Aller helst vil de bade i sand, og grave i buret mens alle de andre i familien sover søtt.
Marsvin – En sosial og livlig gnager
Marsvin er sosiale, kosete, morsomme og har en velkjent lyd som kan sjarmere seg inn i selv de hardeste hjerter. De er sosiale dyr, og du bør belage deg på å ha minst to marsvin sammen, og igjen to av samme kjønn.
For deg som ønsker å ha et kjæledyr som kan ligge og kose seg i lommen på genseren eller se en film i sofaen sammen med deg, er dette et flott alternativ. Når dere blir godt kjent, kan marsvinet være din beste venn, og fungerer godt dersom du har barn.
Den lille gnageren med behov for stor plass
Skal du ha et marsvin hjemme, og da helst to sammen, bør buret eller oppholdsstedet være så stort som overhodet mulig. Har du mulighet til det anbefales det at et eget rom innredes til marsvinene.
Til tross for at det er en sosial gnager, har de også behov for å trekke seg tilbake og være alene. Skal du derfor benytte deg av et ferdig bur er det avgjørende at du velger så stor som overhodet mulig. Marsvin som har for liten plass kan fort bli stresset og utagerende overfor eiere og hverandre.
Det er også viktig med stell og rens av buret eller rommet marsvinene oppholder seg i. Det anbefales at du skifter underlaget i buret 1-2 ganger i uken, og dersom du har et eget rom til de bør du holde den samme intervallen her. Dette holder marsvinene sunne og friske og buret luktfritt.
Kort oppsummert er marsvin en glede å ha i hjemmet, både for store og små. De bidrar med mye kjærlighet og finurlige påfunn, og kan til og med være med deg ut i hagen på deilige sommerdager. Marsvi kan leve i opp mot 10 år i fangenskap, og du bør derfor være klar for mange år med disse søte gnagerne.
Kanin – Den tradisjonelle og velkjente gnageren
De aller fleste små barn har en drøm om å ha sin egen kanin i løpet av barndommen, og dette med god grunn. De søte lange ørene, den myke pelsen og de morsomme hoppene kan være fristende å ta med seg hjem fra dyrebutikken.
Kaniner kan også brukes til både konkurranse og utstillinger for de som er interesserte i å engasjere seg i miljøet. Disse søte gnagerne trives også godt i selskap med andre kaniner, dersom de får et godt forhold til hverandre. På lik linje med oss mennesker er også kaniner ulike, og trives best med andre kaniner som de liker.
Som for gnagere flest er det viktig at boforholdene er optimale for at dyret skal holde seg frisk. Strøet i buret bør derfor byttes ofte, og kaninen bør få mulighet til å ha et rent og trygt uteområde på sommerstid.
Kaniner trenger god plass til å utfolde seg, og det anbefales at området er på minst 5x3 meter totalt. Kaninen skal kunne ligge utstrakt i alle retninger, og sitte oppreist inne i buret. Ettersom kaniner også hopper er det smart å gi den litt ekstra plass å boltre seg på både i lengde og høyde.
Gnageren for de litt eldre barna og familiene
Kaniner er avhengige av det vi kaller for miljøberikelser for å trives best mulig. Dette kan være ting som plattformer, broer og løpehjul i buret, timer i friluft i hagen der de kan få løpe og leke med andre kaniner, eller aktiviteter som å hoppe over hinder og lære seg triks.
Derfor er nok kanin en gnager for de litt eldre barna og familiene. Kaninene trenger mer enn kos og kjærlighet, men har behov for dette i tillegg. En kanin krever også stor plass, noe som kan gjøre det vanskelig å kombinere med livet i leiligheten.
Kort oppsummert finnes det mange ulike kaniner, med ulike behov. Uansett hva du velger, bør du ha plass nok til at den trives hjemme hos deg. Livet med kaninen er fylt av kjærlighet og kos, men også av aktivitet og moro.
Chinchilla – En eksotisk og elskbar gnager
Chinchillaen er en av de lengstlevende gnagerne vi har i kjæledyrkategorien i Norge i dag. Denne gnageren kan nemlig leve opp til 20 år, noe man bør ha med i beregningen dersom man vurderer å anskaffe et kjæledyr.
Chinchillaen er en sosial skapning og bør derfor holdes sammen med flere av samme kjønn. I tillegg er dette et kjæledyr for dem med erfaring, og uten små barn. Chinchillaen er ikke spesielt kosete, og kan være vanskelig å håndtere for mindre barn.
Kroppsbygningen til en chinchilla er skjør og ved håndtering av en uerfaren kan det dermed raskt oppstå skader som beinbrudd og andre indre skader. Chinchillaen sitter ofte oppreist, for eksempel når den spiser. Den har svært god hørsel, men veldig dårlig syn.
Visste du at i likhet med kaniner så hopper også en chinchilla svært godt? Dette setter store krav til oppholdsstedet deres, og skal du bygge et bur til en chinchilla bør det inneholde både greiner og helst plattformer slik at de kan klatre og hoppe.
En gnager for de spesielt interesserte og erfarne gnagereiere
Selv om vi sier at chinchillaen er for de spesielt interesserte, betyr det ikke at chinchillaen ikke er utbredt. I dag kan du kjøpe chinchillaer både i dyrebutikker, men også hos oppdrettere. Mange oppdrettere lar deg også velge blant flere farger og størrelser.
Disse spretne kameratene har også behov for å bevege seg i åpent terreng. Det anbefales som regel at de får oppholde seg innendørs i et åpent rom som stuen eller liknende i minst fire timer hver dag. Hold gjerne et øye med dyrene, for chinchillaen er svært rask!
Pelsen til en chinchilla er heller ikke egnet for å bli våt. I likhet med hasteret ønsker den mye heller et sandbad for å rense pelsen. Fuktig pels bør derfor unngås, og det er flott om det kan legges til rette for jevnlig pelsstell i et sandbad i buret.
Kort oppsummert er ikke chinchillaen en aggressiv gnagertype, men den kan være vanskelig å håndtere for de aller minste barna. I tillegg er den svært rask og god til å hoppe, noe som setter store krav til utforming av tilholdssted. Det er viktig at den får utfolde seg fysisk og bør derfor få bevege seg fritt innendørs når dette er en mulighet.
Det er avgjørende å forstå hver gnagers unike behov for plass, stimulans og sosialt samvær for å sikre et sunt og lykkelig kjæledyr.