Tysk kakerlakk

Utseende:

- Flattrykt 
- Halsskjold med to svarte striper 
- 1,0-1,6 cm lang Kan forveksles med markkakerlakk og brunbeltet kakerlakk.
 

Biologi og atferd:

Tysk kakerlakk er den vanligste av de tropiske artene i Norge. Den kan bare overleve og reprodusere innendørs, og spres med transport av varer og reisebagasje både innenlands og ved import. Den er nattaktiv, krever varme og må ha tilgang på mat (spiser alt) og vann. Vi finner den mange steder, bl.a. på restauranter, båter og i private hjem. Kakerlakken har stadiene egg, 6-7 nymfestadier og voksen. Utviklingstiden fra egg til voksen ved 25 °C tar ca. 100 dager, men kan ved høyere temperaturer gå raskere. Hunnen lever i 120-270 dager og produserer 5-6 eggkapsler med hele 30-40 egg i hver. Hunnen bærer eggkapselen med seg, slik at den er godt beskyttet mot bl.a. uttørking. Klekketiden er ca. 28 dager.

Skade:

Kakerlakkene kan forurense matvarer, spre smitte, forårsake allergiske reaksjoner, gnage på malerier, papir osv. og de kan oppleves ubehagelige.

Hvordan unngå Tysk kakerlakk?

- Reduser tilgang på mat og vann f.eks. ved god søppelhåndtering. 
- Støvsug levende og døde individer samt eggkapsler. 
- Kjemisk bekjempelse, fortrinnsvis med åte. NB! Resistensproblemer er vanlig hos tysk kakerlakk. - Bruk limfeller for å overvåke utviklingen av bestanden. 
- Biologisk bekjempelse om lave bestander kan aksepteres, f.eks. i dyrehager.
 

 

Kilde: FHI avdeling for skadedyr

PRODUKTER MOT TYSK KAKERLAKK