Rismelbille

Utseende:

- 2,5-4 mm lang 
- Rødbrun kropp 
- Svakt stripete dekkvinger 
- Larven gulbrun, opptil 6 mm med ett par krumme horn bak 

Biologi og atferd:

Rismelbille hører til familien skyggebiller. Den lever kun innendørs i Norge og forekommer ofte på korn- og melvarer i møller, bryggerier og næringsmiddelfabrikker, samt i private hjem. I tillegg til melvarer kan de også leve av andre matvarer som kornblandinger, nøtter, tørket frukt, krydder, erter, bønner, sjokolade og dyrefôr. Utviklingstiden fra egg til voksen varierer avhengig av temperatur, fuktighet og næring. Med 75 % luftfuktighet og fôr av grovt hvetemel tar utviklingen ved 32, 27 og 22 °C henholdsvis 27, 37 og 93 dager. Voksne biller kan leve i opptill tre år.

Skade:

Billene forurenser matvarene de oppholder seg i med ekskrementer, døde individer og larverester. Ved angrep blir melet grått, får en ubehagelig lukt og smak og mugner raskere enn vanlig.

Hvordan unngå Rismelbille?

- Oppbevar matvarer i tette bokser i private hjem, hel emballasje på lager/bedrifter. 
- Godt renhold, lave temperaturer og god overvåking (feromonfeller) er viktig i lager og bedrifter. 
- Fjern, frys eller varmebehandle angrepne matvarer i private hjem, lager og bedrifter. 
- Ved store angrep kan varmebehandling eller gassing av hele lageret/bedriften være aktuelt.
 

 

Kilde: FHI Avdeling for skadedyr

PRODUKTER MOT RISMELBILLE