Husbukk

Utseende:

- 8-20 mm lang 
- Lange, 11-leddete antenner 
- Hårete halsskjold, men to flekker uten hår 
- Larven hvit, bredest ved hodet og smalner av bakover, innsnøring ved hvert ledd, opptil 25 mm lang
 

Biologi og atferd:

Husbukk hører til familien trebukker. Den finnes langs kysten av Telemark og Agder-fylkene, men også innover i Telemark og innerst i fjorder på Vestlandet. Larven lever av tørt trevirke fra bartrær og kan spise splintved av furu og gran. Larvegangene er ovale eller flate, ca. 5 mm brede og fylt av et lyst boremel. Flygehullene er ovale, 5-8 mm lange med ujevn kant. Husbukken bruker mellom 2 og 10 år fra egg til voksen bille, avhengig av fuktighet, temperatur og næringsinnhold i veden. Larvene vokser raskest mellom 20 og 30 °C, i treverk under 20 år med en vedfuktighet på 15 til 28 %. Larvenes vekst avtar sterkt under 14 og over 34 °C. Forpuppingen skjer på våren og voksne biller forlater veden tidlig på sommeren. De lever bare 10-15 dager.

Skade:

Larvene kan pulverisere treverk helt og gjøre stor skade på hus, særlig ved angrep i bærende konstruksjoner. Angrep forekommer der temperatur og luftfuktighet er tilfredsstillende, oftest i takbjelkene på loft, sjelden i kjellere.

Hvordan unngå Husbukk?

- Finn ut om angrepet er aktivt ved å overvåke flygehull over tid (sett ring rundt hull) og ved å se etter larver (bruk kniv). 
- Benytt løvtrevirke eller kjerneved fra lerk og furu ved nybygg eller til å bytte ut angrepet materiale. 
- Kjemikalisk behandling av overflater. 
- Gassing eller oppvarming av hele hus.
 

 

Kilde: FHI Avdeling for skadedyr

PRODUKTER MOT HUSBUKK