/Files/Images/petar-tonchev-c-5-QE5kBYk-unsplash.jpg

Forebyggende stell i hage mot skadedyr

Nordmenn bruker mye tid på hus og hage. Vi setter store ressurser i å gjøre det trivelig rundt oss, og mange timer går med til stell av blomsterbed, grønnsakshager, verandakasser, hekker og gressplener. Utfordringer i forhold til ugress, skadedyr og sykdommer på plantene er noe alle hageglade opplever fra tid til annen.

Hagen min er strøken og ikke et sted å gjemme seg bort

- Trond Evensen, Skadedyrbutikkens gartner

Keep it clean

Å ha ett rent, ryddig og stelt uteområde er veldig viktig i forebyggende tiltak mot skadedyr. Skadedyr trives veldig godt steder hvor de kan gjemme seg bort, i busker og kratt og høy vegetasjon. Det er derfor viktig å holde ugress, gress og kanter kortklipt. Rydd bort lekene til ungene etter bruk. Lite søppel og hageavfall betyr færre skjulesteder for skadedyrene. Rydd opp matrester etter kjæledyrene!

 

I en levende hage vrimler det av insekter. Uten insekter vil mange av plantene vi er glade i forsvinne. Småfuglene også. Noen insekter er parasitter som ødelegger plantene våre, og det er fristende å utrydde dem. Problemet er at vi da også tar livet av nytteinsektene som vi er avhengige av.

Vanligvis vil det være en balanse mellom nytte- og skadeinsekter, fordi nytteinsektene ofte lever av de andre. Men i perioder får vi oppblomstring av skadedyr, og da kan vi bruke kjemiske eller biologiske midler mot bekjempelse av parasittene. Prøv å lokalisere hvor insektene kommer fra, enten det er ute eller inne, og sett inn effektive tiltak. Typiske skadedyrsteder er kjøkkenhagen, blomsterbed, frukttrær, ugress, sykdommer på trær, og planter.

Det finnes mange ulike midler i kampen mot skadedyr. Det mest naturlige er småfuglene. Ta vare på småfuglene høst, vinter og vår. Småfuglene spiser en mengde insekter og er atskillig penere enn en gartner med gassmaske. De synger bedre også.

 

Se vårt utvalg av produkter for stell i hagen, klikk her!

Relaterte artikler