Fruktflue/Eddikflue/bananflue

I næringsmiddelbedrifter kan fluene havne i de ferdige produktene som saft, syltetøy, hermestikk og bakevarer. I bryggerier kan de bringe med seg fremmede gjærsopper. I panteflasker kan puppene være godt festet slik at de ikke går av i vask og følger med ny brus og øl for salg. I matbutikker, puber og private hjem kan fluene være til irritasjon.


Fruktfluer er en insektsfamilie med ca. 40 arter i Norge, hvorav 7 kan  leve innendørs. Fluene kan opptre innendørs hele året, men opptrer  oftest som et problem om høsten. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt eller annet der egg eller larver finnes. Larvene utvikles i gjærende emner som råtnende frukt, skvetter  av øl og vin, sur melk o.l. Utsatte miljøer er f.eks. fruktpresserier,  bryggerier, butikker (frukt- og grøntavdeling, avfallsrom og panteautomat), puber og private hjem. Fruktfluer har rask oppformering.  Ved gunstig temperatur og leveforhold kan utviklingen fra egg til  voksen ta bare 10 dager.